Διεθνή

Σκόπια Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Σκόπια Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών
Σκόπια Συνταγματική Αναθεώρηση: Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Σκόπια Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκαν στη βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα του Ζόραν Ζάεφ στην οριστική αλλαγή του ονόματος της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Μ’΄αυτήν την εξέλιξη λοιπόν, το… μπαλάκι έρχεται στην ελληνική πλευρά, αφού πλέον είναι θέμα χρόνο η συμφωνία να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.

Συνταγματική αναθεώρηση: Τι έγινε στην συνεδρίαση

Η συνεδρίαση στην Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (11/1/19) με αρκετή καθυστέρηση. Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά και με το θέμα της υπηκοότητας που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «ΒESA».

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια: Το… μπαλάκι στην Αθήνα και το μέλλον της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου

Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, πλέον το “παιχνίδι” μεταφέρεται στην ελληνική πλευρά.

Έτσι, τις επόμενες μέρες αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της  συγκυβέρνησης, καθώς σήμερα (11/1/19) ο Πάνος Καμμένος στη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε πως ήταν σε… στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια.

Το τοπίο λοιπόν στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας είναι πιο καθαρό από ποτέ και έτσι περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης, αλλά και  πότε θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη, περιβόητη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments