Διεθνή

Παρίσι: Ένταση και χημικά σε κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”

Παρίσι: Ένταση και χημικά σε κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”
Χαμός στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις από τις νέες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τα "Κίτρινα Γιλέκα".

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις σε κινητοποιήσεις που πήραν μέρος τα Κίτρινα Γιλέκα. Επίσης, πεδίο μάχης θύμιζε το κέντρο της Τουλόυζης, ενώ συγκρούσεις έλαβαν χώρα και στη Χάβρη και το Μπορντώ.

Συγκεκριμένα, θερμά επεισόδια όμως, ξέσπασαν στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου έφτασαν οι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πρώτες συμπλοκές που έγιναν σήμερα (12/1/19) με τους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά των Αρχών που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.

Δείτε εικόνα από όσα σημειώθηκαν στο Παρίσι:

Όπως γράφει η εφημερίδα, LeParisien, στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) περίπου 200 διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώθηκαν κοντά στη βίλα του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν στην παραλία Τουκέ, πραγματοποιώντας μία γενικότερα ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Αργότερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 11:00 τοπική ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση κινητοποίησε 80.000 αστυνομικούς σε εθνικό επίπεδο και 5.000, μόνο στο Παρίσι. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, έκλεισαν, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνες σε ανθρώπους στο δρόμο, αλλά και στα τραίνα που κατευθύνονταν προς τη γαλλική πρωτεύουσα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Ειδικότερα, περίπου 5.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπουρζ, ενώ περίπου 800 με 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην πόλη Νίμ, όπου σημειώθηκε ένταση.

Διαδήλωση κίτρινων γιλέκων και στο Λονδίνο για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης

Ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού κινήματος των κίτρινων γιλέκων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων Πολιτικοί και συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της εκστρατείας «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας».

Στη διαδήλωση μετείχαν και περίπου 200 άτομα με κίτρινα γιλέκα από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία που εξέφρασαν την αντίθεση τους στον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η λιτότητα και το Brexit έχουν διαιρέσει το έθνος ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοργανωτές της κινητοποίησης. «Ο αριθμός των άστεγων ανθρώπων έχει διπλασιαστεί», δήλωσε ο Στιβ Τέρνερ του συνδικάτου Unite.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του NHS, η περίθαλψη και τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από την κρίση» τόνισε ο Τέρνερ και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε εδώ με μια κυβέρνηση που είναι εντελώς ξένη προς τις καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων».

Εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων από τη Γαλλία συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση στο Λονδίνο. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν τον αγώνα κατά της λιτότητας”, δήλωσαν οι Γάλλοι διαδηλωτές στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments