Διεθνή

Κίτρινα γιλέκα: Η “Μεγάλη Εθνική Συζήτηση” η τελευταία ελπίδα του Μακρόν

Κίτρινα γιλέκα: Η “Μεγάλη Εθνική Συζήτηση” η τελευταία ελπίδα του Μακρόν
Κίτρινα γιλέκα: Πρόκειται για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ) που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα επεισόδια των κίτρινων γιλέκων το τρίτο Σάββατο.

Κίτρινα γιλέκα: «Στην επιστολή που ετοιμάζομαι να γράψω στους Γάλλους, θα εξηγήσω τι σκοπεύω να κάνω»… (με τα συμπεράσματα της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης -Le Debat National ), δήλωσε ο Εμmανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος στους αρτοποιούς.

Όρισε ότι η εν λόγω επιστολή θα δοθεί στους πολίτες αύριο Δευτέρα 14 του μήνα. Έτσι δεν αποκλείεται να διοχετευθεί στον τύπο από σήμερα το βράδυ.

Πρόκειται για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ) που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τα επεισόδια των κίτρινων γιλέκων το τρίτο Σάββατο (1η Δεκεμβρίου) στο Παρίσι. Την πρότεινε με την ελπίδα ότι θα ηρεμούσαν τα πνεύματα και θα σταματούσαν οι διαδηλώσεις, μια ελπίδα που έχει παραμείνει απατηλή, κυρίως μετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά η «ΜΕΣ» ξεκινάει επισήμως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου.

Επείγει επομένως να εξηγήσει στο γαλλικό λαό «τι σκοπεύει να κάνει» με τα συμπεράσματα, «τη φιλοσοφία που θέλει να εμφυσήσει για τη χώρα», ως λέει, τα θέματα που θα συζητηθούν και αυτά που αποκλείονται εκ των προτέρων, εφ’ όσον υποδειχθούν με την επιστολή.

Για τη δημόσια αυτή διαβούλευση εκτιμάται ότι η θεματολογία θα κινηθεί γύρω από 4 βασικούς άξονες: Οικολογική μετάβαση, Φορολογία και Δημόσιες δαπάνες, Δημοκρατία και Ιθαγένεια (συμπεριλαμβανόμενης της μετανάστευσης) και Κράτος και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η ΜΕΣ δεν είναι μια και μόνη συζήτηση, αλλά ένας μεγάλος αριθμός τοπικών συζητήσεων με τη σύμπραξη όσων δημάρχων σκοπεύουν να δείξουν προθυμία. Οι τοπικές αυτές συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να εκφρασθούν, συμπεριλαμβανόμενων και των κίτρινων γιλέκων βεβαίως.

Τις πρακτικές υποδείξεις για την όλη οργάνωση, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, θα παρουσιάσει διεξοδικά αύριο ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments