Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης: Κοντά στους “151” ο Τσίπρας – Σε ποιους υπολογίζει ο πρωθυπουργός

Ψήφος εμπιστοσύνης: Κοντά στους “151” ο Τσίπρας – Σε ποιους υπολογίζει ο πρωθυπουργός
Ψήφος εμπιστοσύνης: Όπως όλα δείχνουν, έστω και οριακά η Κυβέρνηση συγκεντρώνει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Σε ποιους βουλευτές ποντάρει ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας για τις 151 ψήφους που χρειάζεται…

Το φιτίλι που πυροδότησε τις πολιτικές εξελίξεις είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση και ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και απείλησε με διαγραφές όσους ξεφύγουν από την κεντρική εντολή.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ο Τσίπρας χρειάζεται “151”

Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 ναι για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε αμφιβολία μόνο για τους υπουργούς Κουντουρά και Κόκκαλη, τόνισε ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του, ενώ αποκάλυψε ότι ο Κώστας Ζουράρις έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Στο τέλος όμως της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις, άφησε να εννοηθεί πως ο Ζουράρις θα παραιτηθεί μεν από τη θέση του, αλλά σκοπεύει να ψηφίσει «ναι» στη ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να απαντήσει ο λαός στο «ναι» ή «όχι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζουράρις το πρόσωπο κλειδί στις εξελίξεις

Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια».

Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι παρ’ ότι ο Κώστας Ζουράρις βρίσκεται δίπλα του, διαφωνούν σε αυτό το ζήτημα.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Ποια είναι η διαδικασία

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments