Πολιτική

Εκλογές 2019: Άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά με το βλέμμα στις κάλπες

Εκλογές 2019: Άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά με το βλέμμα στις κάλπες
Εκλογές 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά πρόσωπα από την Κεντροαριστερά προκειμένου να συμπορευθεί μαζί τους στις ευρωεκλογές, καθώς και τις περιφερειακές και εθνικές εκλογές.

Εκλογές 2019: Με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ρίχνει τα… δίκτυα του στην Κεντροαριστερά προκειμένου να “ψαρέψει” πρόσωπα για συμπόρευση σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, δεν πρέπει να  ξεχνάμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στείλει προσκλητήριο στην Κεντροαριστερά και από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στις 13 του Γενάρη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αρχή από τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει με τις αλλαγές που θα προχωρήσει στο κυβερνητικό σχήμα, κατά τις οποίες θα φαίνεται ολοκάθαρα η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει τον προοδευτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, πέρα από τα όρια του κόμματος.

Σύμφωνα μ’ αυτό το σκεπτικό, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να γίνεται ένα σαφάρι αναζήτησης προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και θα αποτελέσουν το έναυσμα για μια νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και προς το Δημοκρατικό Κέντρο.

Τζανακόπουλος: Υπάρχει χώρος για να γίνει διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Νews 24/7 για τον ανασχηματισμό που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και ουσιαστικά… πέταξε το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτά είναι ζητήματα που τα κρίνει πάντοτε ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επικρατείας, αφήνοντας παράλληλα και σπόντα προς τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, ότι  δεν μπορεί να απαιτεί επιλογές προσώπων για τη σύνθεση της κυβέρνησης από τη στιγμή που αποχώρησε από αυτή.

Σε ερώτηση που του έγινε για το εάν θα υπάρξουν συζητήσεις με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει χώρος για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ». Πρόσθεσε, δε, την εκτίμησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει πάνω από 151 ψήφους.

Οι κινήσεις του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, μετά την πολυαναμενόμενη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιό του για την δημιουργία ενός πολιτικού προοδευτικού τοπίου στο οποίο κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», αναφερόμενος στις μελλοντικές του κινήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι  η ευθύνη για την έναρξη μιας τέτοιας προσπάθειας πέφτει στον μεγαλύτερο χώρο.

«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να φτιάξει νέο ΠΑΣΟΚ. Αλλά να φτιάξει ένα κόμμα της Αριστεράς με δυνατότητες συνεργασιών», είχε πει ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN BEYOND.

Ωστόσο, καμία διάθεση δεν υπάρχει από μέρους της Φώφης Γεννηματά να μπει σε έναν τέτοιο διάλογο από την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά διαλύεται.

Ο ανασχηματισμός που θα κάνει ο πρωθυπουργός

Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν τελευταία με αφορμή τον επερχόμενο ανασχηματισμό που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είναι φυσικό, δεν είναι ακόμα γνωστά τα πρόσωπα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη συνομιλίες με άτομα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αλλά και στελέχη που πρόσκεινται  στον “παπανδρεϊκό” χώρο.

Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στα «Νέα», αντιδρά στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει… άνοιγμα στην  Κεντροαριστερά, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που ουσιαστικά διέλυσε τέσσερα κόμματα.

  • Συγκεκριμένα, στο άρθρο του ο Ε. Βενιζέλος γράφει:

Για τον κ. Τσίπρα και τους περί αυτόν η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ποτέ συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ και τη μακεδονική ταυτότητα που ευαισθητοποιεί την ελληνική κοινωνία και άρα χρειαζόταν ευρύτατη εθνική συναίνεση, αλλά «καταλύτης για την σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων», όπως λέει απροκάλυπτα στην «Αυγή» της Κυριακής 20.1.2019.

Στην αντίληψή του, μείζονα βήματα στην εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να είναι προϊόν ευρύτατης εθνικής συναίνεσης, πρέπει να είναι «χρωματισμένα» με κομματικά ή δήθεν ιδεολογικά χρώματα. «Προοδευτικές» βέβαια δυνάμεις χαρακτηρίζονται έτσι πρωτίστως τα κοινοβουλευτικά υποπροϊόντα του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού που στηρίζουν με πάθος τις ύστερες ημέρες της κυβέρνησής του.

Η συγκρότηση της δήθεν «νέας κεντροαριστερής» ταυτότητας υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά πρόθυμους συνοδοιπόρους συνοδεύτηκε μάλιστα με κραυγαλέες καταστρατηγήσεις του Συντάγματος και προσβολές της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Με ευτελισμούς της ιδιότητας του βουλευτή και των θεμελίων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Η αποδοχή της συγκεκριμένης συμφωνίας παρουσιάζεται ως ζήτημα εθνικού συμφέροντος, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης ως πραγματικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ερμηνεύει κάθε ψήφο υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας ως ψήφο καθαρής υποστήριξης ή έστω έμμεσης αποδοχής της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και σίγουρα ως ψήφο ανοχής και διευκόλυνσης του τακτικισμού του που στοχεύει στην παράταση του κυβερνητικού του βίου.

Δεν αναλαμβάνει πολιτικό κόστος κάνοντας μια υπεύθυνη εθνική επιλογή που είναι αντιδημοφιλής, αλλά μετατρέπει την εξωτερική πολιτική σε μηχανισμό μετατόπισής του από το «αντιμνημονιακό» πεδίο που στέρεψε, στο πεδίο της δήθεν συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων. Θέλει να βγάλει τη «λεοντή» του αντιμνημονιακού και να φορέσει την «προβιά» του δήθεν κεντροαριστερού, ενώ έχει απογυμνώσει τον δημόσιο βίο από κάθε αξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments