Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν σήμερα κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν σήμερα κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνεται από τις 25 Ιανουαρίου 2015, τη μέρα που για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στην εξουσία. Το pagenews.gr θυμίζει.

Η 25η Ιανουαρίου 2019 είναι η μέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια μέρα που λύθηκε το Σκοπιανό ζήτημα που κράτησε χρόνια. Με άλλους να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν. Ένα θέμα το οποίο λύθηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας για πρώτη φορά από το συγκεκριμένο κόμμα. Σαν σήμερα, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε σχηματιστεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου του 2012, είχε φτάσει μόλις τα 2,5 χρόνια στην εξουσία και δεν προβλέπονταν εκλογές μέχρι και την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2016. Όμως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε την Βουλή λίγο πριν την διάλυσή της, με την τότε σύνθεσή της.

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, που επέλεξε τον Σταύρο Δήμα, δεν έπεισε κανένα κόμμα εκτός συγκυβέρνησης, ενώ και η θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την εξουσία μια ώρα αρχύτερα, έφεραν τις πρόωρες εκλογές.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν 200 ψήφοι, με τον Σταύρο Δήμα να συγκεντρώνει 160. Στην δεύτερη πήρε 168 ενώ χρειάζονταν επίσης 200, ενώ στην τρίτη που απαιτούνταν 180, συγκέντρωσε και πάλι 168. Οπότε, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρυχθήκαν εκλογές για την 25η Ιανουαρίου.

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (29 Δεκεμβρίου 2014), η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Για τις εκλογές κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στον Άρειο Πάγο 21 κόμματα, τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων και ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων.

Ωστόσο, στις 15 Ιανουαρίου 2015, ο Άρειος Πάγος, αποφάσισε ότι συνολικά 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν το Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης), η Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος), το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας – Δημοβούλιο Πολιτών (Γ.Κόκκας) και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης).

Σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίστηκε η κοινή κάθοδος κομμάτων ως συνασπισμών ή με μορφές εκλογικής συνεργασίας και υποστήριξης:

– Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήλθαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που είχαν και συμμετοχή σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινωνία Πρώτα και οι κινήσεις Πράττω και Αριστερή Προοπτική

– Το Ποτάμι υποστήριξαν η Δράση, η κίνηση Ευρώπη-Οικολογία, καθώς και οι Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.

– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμμετείχαν σε συνασπισμό κομμάτων με την Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το ΛΕΥΚΟ, την Πυρίκαυστο Ελλάδα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής.

– Εκλογική συνεργασία αποφάσισαν η ΔΗΜΑΡ και οι Πράσινοι.

– Εκλογικό συνασπισμό έκαναν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση—ΜΑΡΣ

– Κοινή εκλογική κάθοδο αποφάσισαν και το ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ.

Σε μια μεγάλη, αν και κράτησε μόλις έναν μήνα, προεκλογική μάχη, με τα κόμματα να χαράζουν τις πολιτικές τους καμπάνιες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όπως φαινόταν από τις τότε δημοσκοπήσεις, θα κονταροχτυπιούνταν για την νίκη.

Τελικά, τα αποτελέσματα βγάζουν μεγάλο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 36,34%, έναντι 27,81% της ΝΔ. Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έρχεται στην εξουσία μετά την μεταπολίτευση και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ψηφίζεται ένα κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 149 έδρες και δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Βουλή. Την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε την συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με 162 βουλευτές.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε πρωθυπουργός και έγινε ο νεότερος πολιτικός που πήρε το πρωθυπουργικό χρίσμα στην ιστορία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments