Πολιτική

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι ακολουθεί μετά την κύρωσή της από την Βουλή

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι ακολουθεί μετά την κύρωσή της από την Βουλή
Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με 153 ψήφους, «ξεκλείδωσε» η αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών μετά από ένα τριήμερο σκληρών διαξιφισμών και εν μέσω συλλαλητηρίων , κυρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/1/19), με 153 ψήφους από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το μεσημέρι της Παρασκευής υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από την ελληνική Βουλή.


Μέσω ανάρτησης του στο twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».


Πιθανότατα αυτό θα απαιτήσει μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και μία στην Ολομέλεια, ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.

Πάντως, αν και τυπικά θα πρέπει να γίνει αυτό το βήμα για να αρχίσει η αναγραφή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γειτονικής χώρας, ήδη κάποια κράτη έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Την αρχή έκανε το Ισραήλ, καθώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας η ονομασία της ΠΓΔΜ άλλαξε από «Macedonia» σε «North Macedonia», μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα

  • Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
  • Την Δευτέρα 28/1/19 η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους
  • Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή
  • Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
  • Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ
  • Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον
  • Αλλαγή ονομασίας και πρεσβείες

Περιθώριο 6 μηνών για τα σύμβολα

Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα δοθεί περιθώριο 6 μηνών στην ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Τι θα ισχύσει με τα βιβλία και τα εμπορικά σήματα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά.

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Ηδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ.

Συμφωνία των Πρεσπών: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την έγκριση της συμφωνίας

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος» της πΓΔΜ, η εφημερίδα Toronto Star του Καναδά αναφέρει σε κείμενό της για τη χθεσινή εξέλιξη ότι με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τερματίζεται μια διένεξη που κράτησε «σχεδόν τρεις δεκαετίες», έπειτα από την «ψηφοφορία-ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο ώστε η μικρή χώρα που μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία να μπει στο NATO».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε με δύο περισσότερες ψήφους από όσες απαιτούνταν, ενώ παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», καθώς η Ελλάδα «θωρακίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς».

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης πως το κείμενο, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο πολιτικό σκηνικό εκατέρωθεν των συνόρων, αλλά η επικύρωσή της ανοίγει τον δρόμο ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μπει στο Ατλαντικό Σύμφωνο και, αργότερα, στην ΕΕ.

«Επιζήσαντα του Μακεδονικού… και απαράμιλλο διαπραγματευτή» χαρακτηρίζει στον δικό της τίτλο για το θέμα η βελγική εφημερίδα Le Soir τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο κείμενο σημειώνει πως «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησαν αμφότερες τη συμφωνία των Πρεσπών», κάτι που χαρακτηρίζει «επιτυχία του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προβάλλει ως εγγυητής της σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» και «αναδεικνύεται σε απαράμιλλο διαπραγματευτή».

Η Japan Times, σε κείμενό της με τίτλο «Η Ελλάδα εξετέλεσε μια “επικίνδυνη αποστολή” επικυρώνοντας τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία», που βασίζεται σε τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, επισημαίνει και αυτή πως η συμφωνία τερματίζει «μια διένεξη που κράτησε δεκαετίες» και «ανοίγει τον δρόμο ώστε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ και στο NATO».

Η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία με τη Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της στην ΕΕ και το NATO», και υπότιτλο «Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την επικύρωσή της ως “υπόδειγμα συμφιλίωσης”», που βασίζεται κι αυτό κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, τονίζει ότι η ψηφοφορία στην Αθήνα «τερματίζει μια παλιά διένεξη των δύο γειτονικών χωρών» των Βαλκανίων και επισημαίνει τα συγχαρητήρια τις ευχαριστίες του Ζόραν Ζάεφ στον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα.

Για τη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen, η επικύρωση της συμφωνίας εν μέρει έγινε δυνατή στη βοήθεια που προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ .

Γίνεται λόγος για τη «μοναδική πολιτική πρόοδο που σημειώθηκε σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια» και μια ένδειξη πως «η βούληση της ΕΕ όταν είναι ενωμένη» και «η άσκηση της κατάλληλης πίεσης» μπόρεσαν να οδηγήσουν στο «να επιτευχθεί κάτι στα Βαλκάνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments