Αθλητισμός

Ρομάριο: Το πρώτο σπουδαίο “Ρ” της Εθνικής Βραζιλίας (vids)

Ρομάριο: Το πρώτο σπουδαίο “Ρ” της Εθνικής Βραζιλίας (vids)
Πριν τον Ρονάλντο, τον Ριβάλντο, τον Ροναλντίνιο, υπήρξε ένας άλλος. Ένας αληθινός θρύλος της Βραζιλίας και του ποδοσφαίρου. Ο Ρομάριο δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής. Ήταν ένας μύθος. Το pagenews.gr θυμάται τον σπουδαίο Βραζιλιάνο που κλείνει τα 52 του χρόνια.

Μία από τις πολύ μεγάλες ομάδες που έχει παρουσιάσει η Εθνική Βραζιλίας στο παγκόσμιο στερέωμα, η ομάδα που το 2002 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου, είχε στις τάξεις της τα τρία “Ρ”. Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο. Τρεις παίκτες που έσπερναν τον φόβο και τον τρόπο σε κάθε αντίπαλη άμυνα. Μερικά χρόνια νωρίτερα, η Βραζιλία είχε γνωρίσει ένα “Ρ” που πολλοί πιστεύουν πως όμοιό του δεν έχει υπάρξει ξανά. Το όνομα αυτού; Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρίας. Ή Ρομάριο σκέτο. Έτσι όπως τον έμαθε όλος ο πλανήτης, ο οποίος τον λάτρεψε για τα ποδοσφαιρικά θαύματα που έκανε.

Ένας ποδοσφαιριστής που αν έπαιζε σήμερα, πιθανότατα θα ήταν ο κορυφαίος του κόσμου. Υπήρξε τέτοιος. Υπήρξε μέσα στους κορυφαίους που γνώρισε το άθλημα. Υπήρξε ένας τρομερός σκόρερ, ένας υπέροχος ζογκλέρ, ένας εραστής της καλής μπάλας. Ένας αληθινός μπαλαδόρος από τη χώρα που ήξερε και ξέρει να βγάζει τέτοιους.

Ρομάριο: Το ξεκίνημα ενός μύθου

Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1966 σε μια φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις αλάνες της γειτονιάς και το 1979 γίνεται μέλος στις Ακαδημίες της Ολαρία (Olaria), όπου παρέμεινε για έναν χρόνο. Το 1981, έγινε μέλος των Ακαδημιών της Βάσκο ντα Γκάμα, ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Βραζιλίας εκείνη την περίοδο.

Το 1985 πηγαίνει στην μεγάλη ομάδα της Βάσκο ντα Γκάμα οπού το ταλέντο του αρχίζει να λάμπει. Στην πρώτη θητεία του στην ντα Γκάμα κάνει 47 εμφανίσεις και πετυχαίνει 17 γκολ. Προσελκύει το ενδιαφέρον ομάδων από την Ευρώπη και έτσι το 1988 η ΠΣΦ Αϊντχόφεν τον αναγκάζει να αλλάξει ήπειρο.

Ρομάριο: Παίκτης της χρονιάς

Στην Ολλανδία αγωνίζεται 5 χρόνια, πετυχαίνοντας συνολικά 98 γκολ σε 108 εμφανίσεις, βοηθώντας έτσι την ομάδα του να πάρει τρία πρωταθλήματα.

Το 1993 ο Γιόχαν Κρόιφ έχει την δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι προπονούσε τους καλύτερος παίχτες του κόσμου, καθώς η Μπαρτσελόνα είχε στο ράστερ της τους Χρίστο Στόιτσκοφ, Χοσέ Μάρι Μπακέρο, Ζοζέπ Γκουαρδιόλα, Μίκαελ Λάουντρουπ, Ρόναλντ Κούμαν και μέσα σε αυτούς προστέθηκε και ο Ρομάριο. Στην πρώτη χρονιά στην Μπαρτσελόνα πετυχαίνει 30 γκολ σε 33 παιχνίδια και κερδίζει και τον τίτλο του παίχτη της χρονιάς 1994 από την FIFA.

Την σαιζόν 1995-1996 επιστρέφει στην Βραζιλία και την Φλαμένκο και από το 1996 έως το 1999 δύο φορές πηγαινοέρχεται από την Βαλένθια.

Το 1999 μέχρι το 2002 είναι η δεύτερη θητεία στην Βάσκο ντα Γκάμα, εκείνη την περίοδο κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και βοηθάει πολύ την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της.

Από το 2002 έως το 2004 αγωνίζεται στην Φλουμινένσε με ένα μικρό διάλειμμα κάποιων μηνών για να πάει στο Κατάρ και την Αλ Σαντ. Εκείνη την περίοδο κάνει ότι μπορεί για να κληθεί στην Βραζιλία για το Μουντιάλ του 2002 όμως το ότι ήταν 36 χρονών ανάγκασε το Σκολάρι να μην τον καλέσει τελικά.

https://www.youtube.com/watch?v=WAFVaUH4L_I

Την σαιζόν 2005-2006 αγωνίζεται για τρίτη φορά στην Βάσκο ντα Γκάμα και το 2006 πηγαίνει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Μαϊάμι ΦΚ (για 25 εμφανίσεις) και στη συνέχεια στην Αυστραλία και την Άντελαϊντ Γιουνάιτεντ ΦΚ (για 4 εμφανίσεις). Το 2007 επιστρέφει και αγωνίζεται για άλλη μια φορά στη Βάσκο ντα Γκάμα, σε ηλικία 41 ετών.

Ρομάριο: Τα 1000 γκολ

Ο λόγος που έκανε τον Ρομάριο να αγωνίζεται μέχρι τα 41 χρόνια ήταν για να καταφέρει να πετύχει 1000 γκολ σε όλη του την καριέρα τελικά αυτό το κατάφερε στις 20 Μαΐου του 2007 με πέναλτι στον αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα – Σπορτ Ρεσίφε (σκορ: 3-1). Όμως το ρεκόρ του αυτό δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την FIFA καθώς τα 1000 γκολ είναι από δικά του στοιχεία. Σύμφωνα με την FIFA πέτυχε 928 γκολ σε όλους τους αγώνες και 750 μόνο σε επίσημους.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι: «Ποτέ δεν έκρυψα ότι αρκετά από τα γκολ που έχω βάλει στην καριέρα μου, σημειώθηκαν σε αγώνες φιλανθρωπικού ή φιλικού χαρακτήρα. Δεν είπα ποτέ ότι όλα αυτά τα γκολ αφορούσαν επίσημους αγώνες. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα έχω πετύχει και μπορώ να το αποδείξω. Δεν είχα τον χρόνο να τα μετρήσω, αυτό είναι δουλειά επαγγελματιών. Αν τα μετρούσα μόνος μου θα τα έβγαζα… 3000». Μετά από αυτό το επίτευγμα άρχισε να σκέπτεται το τέλος της καριέρας του καθώς δήλωσε: «Δεν θα παίξω μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Θ΄ αγωνιστώ σε μερικές αναμετρήσεις ακόμα και μετά θα αποχωρήσω».

Ρομάριο: Τα επίσημα Γκολ (σύμφωνα με την FIFA)

Βάσκο ντε Γκάμα-324 Φλαμένγκο-204 Φλουμινένσε-48 Αϊντχόφεν-165 Μπαρτσελόνα-53 Βαλένθια-14 Μαϊάμι-22 Αδελαΐδα-1 Εθνική Βραζιλίας-71

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει πετύχει 77 σε ομάδες νέων και 21 έχει σημειώσει σε φιλικές αναμετρήσεις.

Ρομάριο και Εθνική ομάδα

Ο Ρομάριο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Βραζιλίας στις 23 Μαΐου του 1987 στο Δουβλίνο απέναντι στην Ιρλανδία.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με την ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας.

Πήρε μέρος σε 2 μουντιάλ του 1990 όπου αγωνίστηκε μόνο για 66 λεπτά στον αγώνα ενάντια της Σκωτίας, ενώ το 1994 ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής Βραζιλίας για την κατάκτηση του τίτλου. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Βραζιλίας έχει 71 επίσημες εμφανίσεις και 56 γκολ ενώ με την Ολυμπιακή ομάδα 11 συμμετοχές και 15 γκολ. Το τελευταίο του Διεθνές παιχνίδι το έκανε στις 28 Απριλίου 2005 απέναντι στην Γουατεμάλα. Ακόμα είναι μέλος της Εθνικής Βραζιλίας σάλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments