Οικονομία

Αναδρομικά: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα

Αναδρομικά: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα δώρα και επιδόματα
Αναδρομικά: Δείτε ποιους θα επηρεάσει η απόφαση που θα ληφθεί στη συνεδρίαση.

Αναδρομικά: Από αύριο Παρασκευή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην αυριανή συνεδρίαση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για την τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης θα εξεταστεί η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας και θα αποφασιστεί αν ισχύσει αναδρομικά.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό που κόπηκαν από το 2013 και μετά.

Τα ποσά αυτά φθάνουν μέχρι 1.000 το χρόνο για το διάστημα 2013-2018.

Αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση υπολογίζεται ότι φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2013 ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και εκτινάσσεται στα 3,8 με 4,8 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη καλέσει όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019.

Μάλιστα, συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments