Πολιτική

ΝΑΤΟ Σκόπια: Αυτό είναι το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ που κατατέθηκε στη Βουλή

ΝΑΤΟ Σκόπια: Αυτό είναι το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ που κατατέθηκε στη Βουλή
ΝΑΤΟ Σκόπια: Δείτε όλο το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ η ολοκλήρωσή της και η ψήφιση του πρωτοκόλλου αναμένεται να γίνει αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια.

ΝΑΤΟ Σκόπια: Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (6/2) το Πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το οποίο και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια την Παρασκευή.

Το πρωτόκολλο κατατέθηκε στην μορφή σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρία άρθρα και φέρει τις υπογραφές των Γιώργου Κατρούγκαλου, Ευάγγελου Αποστολάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η συζήτηση πρόκειται να αρχίσει σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ η ολοκλήρωσή της και η ψήφιση του πρωτοκόλλου αναμένεται να γίνει αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια.

Η ψήφισή του θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση της κύρωσης του Πρωτοκόλλου εδώ.

ΝΑΤΟ Σκόπια: Τα συγχαρητήρια του Γενς Στόλντεμπεργκ

Η εν λόγω εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα στην ΠΓΔΜ ώστε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρήτρια χώρα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα για το θάρρος που επέδειξαν και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».

«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ μίλησε για «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».

Η περίοδος στην οποία η ΠΓΔΜ θα λειτουργεί ως παρατηρήτρια χώρα θα διαρκέσει μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα κράτη-μέλη.

Η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Εκεί βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments