Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Μια ημέρα παράταση πήρε η συζήτηση

Συνταγματική Αναθεώρηση: Μια ημέρα παράταση πήρε η συζήτηση
Μια ημέρα παράταση παίρνει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή μετά το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπάρξει άνεση χρόνου για την κορυφαία αυτή διαδικασία.

Μέχρι την Πέμπτη θα επεκταθεί η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αντί μέχρι αύριο, Τετάρτη, που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η παράταση δίνεται για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν το λόγο.

Βουλή Live: Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

H συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων λίγο μετά τις 10:00 ενώ αυτή αλλά και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σήμερα, η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ενώ για αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει προτείνει 24 αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει 56 προτάσεις.

Επίσης, έξι συμπληρωματικές προτάσεις με τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών, έχουν καταθέσει και μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και αφορούν:

  • Αποσαφήνιση της έννοιας επιείκειας ώστε η Δικαιοσύνη να γίνει πιο εύκαμπτη πιο ανθρώπινη και πιο δίκαια.
  • Προσθήκη ώστε στις κατηγορίες απαγόρευσης διακρίσεων, να συμπεριληφθούν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.
  • Ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων.
  • Υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας για την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
  • Αποσαφήνιση του άρθρου 22 για τους όρους εργασίας, ώστε να προστατεύονται και να κατοχυρώνονται οι εργαζόμενοι.
  • Συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε Eπίσης

Συνταγματική αναθεώρηση: Στην τελική ευθεία η διαδικασία – Πού υπάρχουν «αγκάθια»

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα – Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου η συζήτηση

Περισσότερα