Πολιτική

Συνταγματική αναθεώρηση: Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν στη Βουλή

Συνταγματική αναθεώρηση: Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν στη Βουλή
Συνταγματική αναθεώρηση: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιλώντας στη Βουλή, κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνταγματική αναθεώρηση: Μετά από την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχετικά με το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, το κυβερνών κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την υπερψήφιση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι η επόμενη βουλή θα πρέπει να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο με 180 ψήφους και όχι με 151.

Μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να μπορεί με απλή πλειοψηφία να αναθεωρήσει το άρθρο με τη δική της λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «αποσύρει» βουλευτές του από την ψηφοφορία.

Έτσι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιλώντας στη Βουλή, κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την… πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο ίδιος είπε: «Η ΝΔ κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους.

Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Αν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα με τις Πηγές της Πειραιώς να αναφέρουν:

«Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού:

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.

Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες…».

Συνταγματική αναθεώρηση: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχουν δύο βασικά διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί θα αναφέρεται η κατεύθυνση και το περιεχόμενο, και ένα άλλο ψηφοδέλτιο της ΝΔ που αναγράφει άρθρο και την γενική κατεύθυνση της αλλαγής.

Δηλαδή, στο άρθρο 32 που αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές είναι άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μην διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments