Υγεία

Σκύλοι βοηθοί: Στο πλευρό των ατόμων με άνοια ή Alzheimer

Σκύλοι βοηθοί: Στο πλευρό των ατόμων με άνοια ή Alzheimer
Σκύλοι βοηθοί: Τα συμπαθέστατα τετράποδα που βρίσκονται στην υπηρεσία ατόμων με άνοια ή Alzheimer.

Σκύλοι βοηθοί: Εκτός από “φύλακες” και φίλοι μιας ζωής, οι σκύλοι μπορούν να επιτελέσουν κι άλλα θαυμαστά έργα.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα τέσσερα τετράποδα Nina, Wall-E, Αθηνά και Jackie, που βοηθούν ηλικιωμένους με άνοια ή Alzheimer.

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθείας, τα οποία “εργάζονται” στη Θεσσαλονίκη.

Oι εν λόγω σκύλοι επισκέπτονται δομές, όπως η Διαμαντίδειος Στέγη, ο Άγιος Παντελεήμων, τα ΚΗΦΗ Συκεών Νεαπόλης και Βυζαντίου, όπου, με την συμμετοχή των εκπαιδευτών τους, θεραπευτών, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών, γυμναστών κλπ, κάνουν ομαδικές ή μεμονωμένες συνεδρίες σε άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν άνοια.

Στόχος η ενδυνάμωση της μνήμης και της φυσικής τους κατάστασης αλλά και στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους.

Όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος “Σκύλοι Βοηθοί Συνεδριών”, που ξεκίνησε στην Ελλάδα η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Nina Service Dogs (Νίνα Σκύλοι Βοηθοί) .

“Ως σκύλος βοηθείας ορίζεται ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και αναγνωρίζεται από το ειδικό σαμάρι εργασίας και τα απαραίτητα πιστοποιητικά του. Οι σκύλοι βοηθείας έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει νόμου”.

Αυτά αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων Έλενα Παλάγκα, παρουσιάζοντας στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer τη “δουλειά” που κάνουν τα σκυλιά αυτά, τα οποία ανήκουν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Νίνα Σκύλοι Βοηθοί”.

Η Nina είναι ένα Τζακ Ράσελ και είναι ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος βοηθός συνεδριών στην Ελλάδα. Ο Wall-E είναι ένα χαρισματικό Παπιγιόν και ο δεύτερος πιστοποιημένος σκύλος βοηθός συνεδριών του Οργανισμού Nina Service Dogs.

Ο Jackie προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του ως σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών και σήμερα είναι ο τρίτος πιστοποιημένος σκύλος βοηθός συνεδριών και”δουλεύει” κυρίως με άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ η Αθηνά είναι ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και είναι ακόμη εκπαιδευόμενη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments