Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Εγκύκλιος με οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης

Κατώτατος μισθός: Εγκύκλιος με οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης
Κατώτατος μισθός: Οδηγίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.

Κατώτατος μισθός: Την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Θυμίζουμε, ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση. Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποβάλλοντας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 28/02/2019 το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.

Κατώτατος μισθός: Έτσι αμείβονται οι εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν μνημόνιο

Ήταν 2 Απριλίου το 2008 όταν ο κατώτατος μισθός στην χώρας μας αυξανόταν για τελευταία φορά. Σήμερα, εν έτει 2019 τα 586 ευρώ που ίσχυαν αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο» φως για την αύξηση του ποσού στα 650 ευρώ.

Έτσι, μετά από τόσα χρόνια αυστηρών προγραμμάτων που πραγματικά γονάτισαν τους Έλληνες και ειδικότερα τη νέα γενιά, ο λαός έχει έναν λόγο να χαμογελά. Ωστόσο, αυτό το χαμόγελο ίσως σβήσει αργά αργά εάν λάβουμε στα υπόψιν μας τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που ανέβηκαν τον «Γολγοθά» των μνημονίων.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα ποιοι είναι οι κατώτατοι μισθοί στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο (χώρες που βγήκαν νωρίτερα από την Ελλάδα από τα μνημόνια).

Κατώτατος μισθός: Πορτογαλία

Η Πορτογαλία άνοιξε την πόρτα της δημοσιονομικής στήριξης τον Μάιο του 2011. Ωστόσο, το 2014 βγήκε οριστικά. Όπως γίνεται γνωστό, η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2018. Έτσι, από τα 557 ευρώ που ήταν προ αύξησης, ανήλθε στα 580 ευρώ μικτά, (στη βάση των 14 μισθών ετησίως, ή 676.67 ευρώ στη βάση των 12 μισθών ετησίως). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέα αύξηση έως το τέλος του 2019. Το ποσό θα ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Ιρλανδία

Τα… βάσανα για την Ιρλανδία άρχισαν το Δεκέμβρη του 2010. Τον ίδιο μήνα το 2013 ο εφιάλτης είχε τελειώσει. Σήμερα, εν έτει 2019 ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα… 1.960 ευρώ μικτά.

Να αναφέρουμε, ότι η τελευταία αύξηση έγινε αρκετά πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2019. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκεται για μια γενναία αύξηση εάν αναλογιστούμε ότι ο κατώτατος μισθός πριν ήταν 1.613,95 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Κύπρος

Στην «μέγκενη» των μνημονίων η Κύπρος μπήκε το 2013, ωστόσο μόλις το 2014 είχε βγει στις αγορές. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός σε 9 κλάδους ανέρχεται στα 870 ευρώ μικτά και μετά από έξι μήνες εργασίας στα 974 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments