Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Προστασία πρώτης κατοικίας: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών με αστερίσκους
Προστασία πρώτης κατοικίας: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών με αστερίσκους | Pagenews.gr
Pagenews Team

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21/2/19)  η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία και αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να συνταχθεί το νομοσχέδιο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Φωτογραφία Pixabay

Απεναντίας, πηγές από την κυβέρνηση κάνουν λόγο , ότι η τελική απόφαση γι’ αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν δε, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά το νόμου Κατσέλη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα όρια δεν θα βάλουν όριο  στις 36.000 ευρώ, όπως ανέφεραν οι έως τώρα πληροφορίες, αλλά στις 40.800 ευρώ.

Επιπρόσθετα, άλλες πληροφορίες μιλούν ότι παραμένουν «αγκάθια» το πώς θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή την Τρίτη (26/2/19).

Φωτογραφία Εurokinissi

«Στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Ετικέτες: 
2019