Διεθνή

23 Φεβρουαρίου – Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

23 Φεβρουαρίου – Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
23 Φεβρουαρίου - Σαν σήμερα: Τα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

23 ΦεβρουαρίουΣαν σήμερα:  Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Δείτε τι έγινε σε Ελλάδα και κόσμο.

Γεγονότα

532: Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1839: Θεμελιώνεται το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen.

1886: Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.

1887: Η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.

1893: Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1903: Η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α.

1917: Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.

1941: Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943: Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις της την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

1943: Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.

1944: Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

1953: Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1954: Πραγματοποιείται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1963: Συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1966: 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΝΕΡΙΤ. Πρώτη εκφωνήτρια, η Ελένη Κυπραίου.

1973: Φεύγει από τη ζωή η παγκοσμίου φήμης βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Κατίνα Παξινού. Εκτός από τις αξέχαστες ερμηνείες της στο Θέατρο και τον κινηματογράφο, η Κατίνα Παξινού έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων κι έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.

1992: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1997: Η ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η ταινία προβλήθηκε στο NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις.

1998: Ανεμοστρόβιλοι προκαλούν το θάνατο 42 ανθρώπων στην κεντρική Καλιφόρνια.

2000: Στον φιλικό αγώνα Ολλανδία – Γερμανία, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ Αρένα, ο 39χρονος Λόθαρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην Εθνική Γερμανίας, ξεπερνώντας τον Σουηδό τερματοφύλακα Τόμας Ραβέλι.

2005: Οι Γάλλοι νομοθέτες υπερψηφίζουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της αποικιοκρατίας, το οποίο επιβάλλει στο εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας να διδάσκει «τις θετικές αξίες της αποικιοκρατίας». Μετά από δημόσια κατακραυγή το νομοσχέδιο αποσύρεται σταδιακά από το 2006.

2012: Άγνωστοι ανατινάζουν το αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Το κατάστημα του διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γλιτώνει στην κυριολεξία από θαύμα, καταστρέφεται ολοσχερώς, ενώ ζημιές προκαλούνται και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα κοντά.

2017: Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ και ο σε αναστολή καθηκόντων πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί χάνουν στο εφετείο, καθώς απορρίπτονται οι ενστάσεις τους κατά του αποκλεισμού που τους επιβλήθηκε από όλες τις δραστηριότητες στο ποδόσφαιρο συλλόγων, όμως η διάρκεια της ποινής τους μειώνεται από τα οκτώ στα έξι έτη.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1685 – Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, συνθέτης μπαρόκ μουσικής

1744 – Μάγερ Άμσελ Ρότσιλντ, γερμανοεβραίος τραπεζίτης, γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ. (Θαν. 19/9/1812)

1889 – Βίκτορ Φλέμινγκ, Αμερικανός σκηνοθέτης των ταινιών Όσα Παίρνει ο Άνεμος και Ο Μάγος του Οζ

1924 – Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, Νοτιοαφρικανός φυσικός, τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1979 για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου με χρήση υπολογιστή. (Θαν. 7/5/1998)

1954 – Βίκτορ Γιούστσενκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας

1992 – Κυριάκος Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα

155 – Πολύκαρπος, επίσκοπος Σμύρνης

1855 – Καρλ Φρίντριχ Γκάους, Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός

1957 – Μαρίκα Νίνου, ρεμπέτισσα. (Γεν. 1/1/1918)

1965 – Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, Άγγλος κωμικός. (Χοντρός και Λιγνός) (Γεν. 16/6/1890)

1969 – Μαντουμπάλα, διάσημη ινδή ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες του Μπόλιγουντ. (Γεν. 14/2/1933)

1992 – Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την μεταπολίτευση.. (Γεν. 1906)

2000 – Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, Βρετανός ποδοσφαιριστής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments