Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών: Οι αντιδράσεις της Κομισιόν φέρνουν νέα σχέδια από την κυβέρνηση

Ρύθμιση οφειλών: Οι αντιδράσεις της Κομισιόν φέρνουν νέα σχέδια από την κυβέρνηση
Ρύθμιση οφειλών: Τα δύο σχέδια που επεξεργάζεται πλέον η κυβέρνηση μετά το... πάγωμα από τις Βρυξέλλες. Λιγότερες δόσεις και... κόφτες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ρύθμιση οφειλών: Δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, τόσο στην εφορία, όσο και στα ασφαλιστικά, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Από το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν ότι θα υπάρξουν δύο διαφορετικά νομοσχέδια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να δηλώνει ότι η ρύθμιση για την εφορία δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες. Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή δύο ρυθμίσεις, που θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο φαίνεται πως πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να προχωρήσει το παραμικρό.

Πάντως στην Αθήνα υπάρχει ενόχληση για την στάση και την αναφορά της Κομισιόν στο θέμα των 120 δόσεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου ότι «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά που έγινε στην έκθεση της Κομισιόν ότι η «η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των πλαισίων ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».

Όπως έγινε γνωστό, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας – τα οποία και τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους- και να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει θα συνδέεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Παράλληλα θα «τρέξουν» τουλάχιστον 18 νομοσχέδια, με αιχμή του δόρατος το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας (στόχος να κατατεθεί ως την Τρίτη) αλλά και διατάξεις για το «χτίσιμο» ακατάσχετου λογαριασμού (σταδιακή αποδέσμευση) που εξακολουθεί να έχει τεχνικές δυσκολίες, για την Αναπτυξιακή τράπεζα, για τις μικροπιστώσεις (παρά τις ενστάσεις της ΕΚΤ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments