Ελλάδα

BBC για «μακεδονική μειονότητα»: Οι δύο διορθώσεις μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη

BBC για «μακεδονική μειονότητα»: Οι δύο διορθώσεις μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη
Διορθώσεις σε δύο σημεία έκανε το BBC στο άρθρο του για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Tο BBC προχώρησε σε δύο διορθώσεις στο άρθρο του για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα μετά την επιστολή που έστειλε στο βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στη Βρετανία.

Στο τέλος του επίμαχου άρθρου, που είχε δημοσιευθεί στις 24 Φεβρουαρίου, το ΒBC σημειώνει ότι έχει διορθωθεί ένα λάθος που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βόρεια Μακεδονία και έχουν συμπεριληφθεί επιπλέον πληροφορίες που αφορούν την ελληνική θέση για την κοινότητά της που μιλά σλάβικα.

«Τα όσα αναφερόνται στο άρθρο έχουν διευκρινιστεί σε δύο σημεία. Ένα λάθος που αφορά μια αλλαγή στο “Μακεδονικό” σύνταγμα έχει αφαιρεθεί και έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ελληνική θέση σχετικά με την σλαβόφωνη κοινότητα συμπεριλαμβανομένου ενός link στην επιστολή που έλαβε το BBC από τον Έλληνα πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υποσημείωση.

«Επίσημα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρει το ΒBC αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις.

«Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Ελληνες ή δίγλωσσους Ελληνες. Εγγραφο των αρχών της δεκαετίας του ‘90 αναφέρει ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη” στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Συνεπώς, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», σημειώνει ακόμη το BBC.

Ντιμιτρόφ: Εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας η «μακεδονική μειονότητα»

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC σχετικά με την υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», επικαλούμενος τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της μίας χώρας στο εσωτερικό της άλλης.

«Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση για το αν η Βόρεια Μακεδονία στηρίξει κάποιους σε περίπτωση που ισχυριστούν ότι αποτελούν τέτοια μειονότητα και προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ντιμιτρόφ επέμεινε στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά, εργαστήκαμε σκληρά να την πετύχουμε και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα συμφωνήσαμε», απάντησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments