Τεχνολογία
pagenews.gr / Τεχνολογία / Παγκόσμιος ιστός: Τι είναι το WWW
Παγκόσμιος ιστός: Τι είναι το WWW | Pagenews.gr
Pagenews Team

Παγκόσμιος Ιστός: Η βασική ιδέα του WWW είναι ο συνδυασμός της τεχνικής των δικτύων υπολογιστών με το υπερ-κείμενο (hypertext) σε ένα δυναμικό και ευκολόχρηστο σύστημα πληροφοριών. Υπερ-κείμενο είναι ένα κείμενο με συνδέσμους (links) μέσω των οποίων μπορεί κανείς να αντλήσει νέες πληροφορίες (παραδείγματα συνδέσμων αποτελούν το σύστημα αναφορών ενός επιστημονικού άρθρου ή οι παραπομπές ενός λεξικού).

Με χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, αυτοί οι σύνδεσμοι – παραπομπές μπορούν να ακολουθηθούν με ένα κλίκ του ποντικιού, και μέσω του παγκόσμιου ιστού (world-wide web) μπορεί κανείς να βρεθεί σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Όλες οι (ιστο)σελίδες του Διαδύκτιου (internet) αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτές οι σελίδες είναι βασισμένες στο λεγόμενο Υπερ-κείμενο. Το Υπερ-κείμενο είναι ένας τρόπος οργάνωσης αρχείων, όπως στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί κανείς να βρει θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Όλες οι (ιστο)σελίδες του Διαδύκτιου (internet) αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτές οι σελίδες είναι βασισμένες στο λεγόμενο Υπερ-κείμενο. Το Υπερ-κείμενο είναι ένας τρόπος οργάνωσης αρχείων, όπως στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί κανείς να βρει θέματα που τον ενδιαφέρουν. Στην εικόνα, τα μπλε παραλληλόγραμμα είναι ηλεκτρονικά αρχεία, αντίστοιχα με τις σελίδες ενός έντυπου αρχείου.

Μέσα σε αυτά υπάρχουν ορισμένα «ευαίσθητα» σημεία (μικρά κόκκινα παραλληλόγραμμα).

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των σελίδων στην οθόνη. Εκμεταλλεύεται επίσης αυτά τα ευαίσθητα σημεία με τέτοιο τρόπο ώστε όταν ο χρήστης κάνει «κλικ» με το ποντίκι στο ευαίσθητο σημείο, αυτόματα μεταφέρεται απο τη μία σελίδα στην άλλη.

Αυτή η διαδικασία για αναζήτηση από τη μία σελίδα στην άλλη ονομάζεται «πλοήγηση» (browsing).

To WWW είναι «χωρίς όρια» με την έννοια ότι ο χρήστης μπορεί να δει όλο τον ιστό της πληροφορίας σαν ένα τεράστιο αρχείο που περιέχει Υπερ-κείμενο. Δεν υπάρχει ανάγκη να γνωρίζουμε από πού πηγάζει η πληροφορία ούτε καμία λεπτομέρια για τη μορφή της οργάνωσής της.

Φυσικά πίσω από τη φαινομενική αυτή απλότητα, υπάρχει μια εφευρετική σκέψη για ολόκληρη τη σχεδίαση, τα » πρωτόκολλα» και τους κανόνες, και δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε όλα εδώ.

Ετικέτες: 
2019