Τεχνολογία

Παγκόσμιος Ιστός: Το Google Doodle τιμάει τα 30 χρόνια του WWW

Παγκόσμιος Ιστός: Το Google Doodle τιμάει τα 30 χρόνια του WWW
Παγκόσμιος Ιστός: Τα WWW που μας άλλαξαν. Το Google Doodle για τα 30 χρόνια.

Παγκόσμιος Ιστός: Το Google Doodle για τα 30 χρόνια από τότε που μπήκε στη ζωή μας το WWW («World Wide Web») και έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, τη δεκαετία του ‘80.

Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Λι είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”.

Αυτό που οδήγησε τον Λι στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους.

Το 1993, ο Λι και το CERN ανακοίνωσαν ότι ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του διαδικτύου θα είναι ελεύθερα διαθέσιμος για χρήση από οποιονδήποτε.

Αυτή η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας,

όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η τεχνολογία και όλη ανθρωπότητα, του χρωστάμε πάρα πολλά.

https://www.youtube.com/watch?v=JfV2s2YyBKU

Παγκόσμιος Ιστός:  Ο Τιμ Μέρνερς-Λι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο Μπέρνερς-Λι, πέρυσι στα 29α γενέθλια, με ανοικτή επιστολή του Ιδρύματός του World Wide Web Foundation, την οποία υπογράφει ο ίδιος, καθώς και με συνέντευξη στους «Financial Times», προειδοποιεί ότι εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter έχουν αποκτήσει υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Παράλληλα αναφέρει ότι προωθούν την παραπληροφόρηση και την παραπλανητική πολιτική διαφήμιση, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

«Οι απειλές για το Web είναι πολλές και πραγματικές», επισημαίνει. Αλλά δηλώνει τη δέσμευσή του να αγωνισθεί, ώστε «ο Ιστός να είναι ένας ελεύθερος, ανοικτός και δημιουργικός χώρος για όλους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δουλεύει για τους ανθρώπους» και όχι το διαδίκτυο «να χρησιμοποιείται ως όπλο μαζικής κλίμακας».

Όπως τονίζει, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιορίζει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταντήσει ανεξέλεγκτες, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στους χρήστες.

Μεταξύ άλλων, προτείνει οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δώσουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments