Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή
Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτή είναι μια αλλαγή που τολμά να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν επιχειρήσει.

«Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που εκκίνησε με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί σε μια έννομη τάξη όπως η δική μας η συνταγματική αναθεώρηση είναι ακριβώς αυτό:

Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και εμείς ως τέτοια την αντιμετωπίσαμε.

Σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους σε αυτήν εδώ την αίθουσα οι οποίοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα».

«Προσπάθησαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια.

Προσπάθησαν να σαμποτάρουν την υπερώριμη αυτή μεταρρύθμιση. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν προσκόμματα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή «δέχονται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα» από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία.

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται, ενίοτε, εξαιρετικά τεχνική. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη σημασία της, τα κοινωνικά αποτελέσματα που επιφέρει η αλλαγή μιας διάταξης του Συντάγματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Γι' αυτό και εμείς θα επιδιώκουμε πάντοτε αυτή η συζήτηση, αυτή η αντιπαράθεση, να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Για να κατανοήσουν όλοι ότι δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων. Αλλά έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία. Και ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση. Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε την μεγάλη πολιτική ανατροπή.Θα πάρει θέση και το 2019. Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Ομιλία στη #Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 14. März 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σήμερα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση των προηγούμενων ετών, και να αναλύσουμε το αίτημα των κοινωνικών κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου, έχουμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε ατέλειες, δυσλειτουργίες, μέσα από μεταρρυθμίσεις που επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments