Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς

Νέα Ζηλανδία: Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς
Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός.

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το (ένα) πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημος απολογισμός των θυμάτων μετά τις επιθέσεις στα δύο τεμένη της Κράιστσερτς. Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και μεταδίδουν πως εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τους τριάντα νεκρούς.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως έχει θέσει υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, καθώς και ότι εξουδετέρωσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, καθώς και όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.

Νέα Ζηλανδία: Βίντεο – ντοκουμέντο με τον μακελάρη να γαζώνει κόσμο

Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Οι νεκροί σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης φτάνουν τους 40, με την πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πως πρόκειται για την πιο σκοτεινή μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Απίστευτες είναι οι εικόνες που έρχονται από το βίντεο με τον μακελάρη να γαζώνει κόσμο. Ο 28χρονος Αυστραλός, Μπρέντον Τάραντ είναι ο δράστης της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος μπήκε σε δύο τεμένη και σκόρπισε αδιακρίτως τον θάνατο.

Ο ίδιος είχε μια κάμερα στο κεφάλι του και μετέδιδε live τα όσα αποτρόπαια έκανε.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται κυνικά οι εικόνες από τη στιγμή που μπαίνει στο τζαμί και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Κόσμος τρέχει να σωθεί, με τον μακελάρη να τους ακολουθεί και να τους γαζώνει, ρίχνοντας τους νεκρούς στο έδαφος.

Προσοχή, οι εικόνες είναι πολύ σκληρές.

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά. Πάνω σ’ αυτά είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων. Σ’ αυτό υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Ο δράστης λίγο πριν την επίθεση

Τα κίνητρά του, είναι ξεκάθαρα εθνικιστικά κι αντιμουσουλμανικά, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments