Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: «Σφαγή» στο Κράιστσερτς – Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμιά (vids)

Νέα Ζηλανδία: «Σφαγή» στο Κράιστσερτς – Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμιά (vids)
Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της, Μάικ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 νεκρούς .

Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Νέα Ζηλανδία: Τι δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Νέα Ζηλανδία: Αυστραλός, «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς» ο οπλοφόρος στο Κράιστσερτς

Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, είναι Αυστραλός, δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το (ένα) πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των Νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέα Ζηλανδία: Τι αναφέρει η αστυνομία

Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant». Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους.

Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Νέα Ζηλανδία: Βίντεο – ντοκουμέντο με τον μακελάρη να γαζώνει κόσμο

Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Οι νεκροί σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης φτάνουν τους 40, με την πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει πως πρόκειται για την πιο σκοτεινή μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Απίστευτες είναι οι εικόνες που έρχονται από το βίντεο με τον μακελάρη να γαζώνει κόσμο. Ο 28χρονος Αυστραλός, Μπρέντον Τάραντ είναι ο δράστης της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος μπήκε σε δύο τεμένη και σκόρπισε αδιακρίτως τον θάνατο.

Ο ίδιος είχε μια κάμερα στο κεφάλι του και μετέδιδε live τα όσα αποτρόπαια έκανε.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται κυνικά οι εικόνες από τη στιγμή που μπαίνει στο τζαμί και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Κόσμος τρέχει να σωθεί, με τον μακελάρη να τους ακολουθεί και να τους γαζώνει, ρίχνοντας τους νεκρούς στο έδαφος.

Προσοχή, οι εικόνες είναι πολύ σκληρές.

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά. Πάνω σ’ αυτά είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων. Σ’ αυτό υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Ο δράστης λίγο πριν την επίθεση

Τα κίνητρά του, είναι ξεκάθαρα εθνικιστικά κι αντιμουσουλμανικά, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

*Φωτογραφίες και βίντεο κειμένου twitter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments