Υγεία

Apple Airpods: Η αλήθεια για το αν προκαλούν καρκίνο

Apple Airpods: Η αλήθεια για το αν προκαλούν καρκίνο
Θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει τα Apple Airpods και το αν κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων προκαλώντας καρκίνο σε όσους τα χρησιμοποιούν.

Μία ιστορία σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από τη χρήση Apple Airpods και άλλων ασύρματων ακουστικών άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

Η… είδηση ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 40 χώρες υπέγραψαν μία δήλωση σχετικά με τα Apple Airpods και τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν υπέγραψαν τίποτα για τους κινδύνους των Apple Airpods.

Η δήλωση επιστημόνων, όπως αναφέρει το qz.com, που έχει κυκλοφορήσει είναι στην πραγματικότητα από το 2015 και ήταν μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πιθανές απειλές για την υγεία από τον τύπο της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.

Ναι, αυτές περιλαμβάνουν συσκευές Bluetooth, όπως Airpods. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Φωτογραφία: Plush Design Studio για το Pexels


Τι συνέβη τελικά;

Οι ιστορίες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα πυροδότησαν μια μεσαία θέση από την περασμένη Πέμπτη (7 Μαρτίου) που ανέφερε τη δήλωση και ανέφερε έναν από τους signees, Jerry Phillips, καθηγητή βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο-Κολοράντο Σπρινγκς.

“Η ανησυχία μου για τα Apple AirPods είναι ότι η τοποθέτηση τους στο κανάλι του αυτιού εκθέτει τους ιστούς στο κεφάλι σε σχετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων”.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε ποντίκια-πειραματόζωα

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μη-ιονίζουσα ακτινοβολία καθώς συνδέονται με τις κεραίες τηλεφωνίας.

Το 2018, μετά από χρόνια έρευνας, Αμερικανοί επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα από δύο μελέτες, που χρηματοδοτήθηκαν από αμερικανικούς ομοσπονδιακούς φορείς και έδειξαν, ότι αυτός ο τύπος ακτινοβολίας θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο σε ποντίκια.

Αυτή ήταν σημαντική εξέλιξη. Επί της ουσίας άλλαξε την ατζέντα σχετικά με το αν η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι κίνδυνος για καρκίνο.

Μέχρι τότε, οι κατασκευαστές φορητών συσκευών υπέθεταν, ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν από τη φύση τους να προκαλέσουν καρκίνο, επειδή εκπέμπουν μη-ιονίζουσα ακτινοβολία.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως αυτή σε ακτινογραφίες και τομογραφίες) προκαλεί σίγουρα καρκίνο (σε ανθρώπους και αρουραίους και άλλα θηλαστικά) σε αρκετά υψηλές δόσεις.

Η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία πιστεύεται ότι δεν εκπέμπει αρκετή ενέργεια για να σπάσει χημικές ενώσεις στον οργανισμό.

Αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να βλάψει το DNA και, επομένως, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

Ωστόσο, οι δύο μελέτες από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP) των ΗΠΑ βρήκαν “σαφή επιστημονικά στοιχεία” ότι η έκθεση σε μη-ιονίζουσα ακτινοβολία προκάλεσε καρδιακούς όγκους σε αρσενικούς αρουραίους και βρήκε “κάποιες ενδείξεις” ότι προκάλεσε όγκους και στους εγκεφάλους τους.

Ο Ronald Melnick, ο επικεφαλής τοξικολόγος του NTP που σχεδίασε τις μελέτες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (και αποχώρησε από την υπηρεσία το 2009) δήλωσε τότε ότι η έρευνα καθιστούσε πλέον απίθανη οποιαδήποτε μελλοντική μελέτη που θα μπορούσε να καταλήξει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Τώρα, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταλάβει πώς εκείνα τα ευρήματα σε ποντίκια-πειραματόζωα σχετίζονται με τους ανθρώπους και ποιες δόσεις ακτινοβολίας αποτελούν απειλή. Υπό αυτή την έννοια, ναι, υπάρχουν έγκυροι επιστημονικοί λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τους κινδύνους από την χρήση κινητών τηλεφώνων.

Φωτογραφία: Andy Kuzma για το Pexels


Πώς όλα αυτά σχετίζονται με το όλο θέμα για τα Apple Airpods

Τα Apple Airpods χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth. Το Bluetooth (και το WiFi) χρησιμοποιεί επίσης την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα. Αλλά όπως ακριβώς ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια δόση τέτοιας ακτινοβολίας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, έτσι δεν ξέρουμε ακόμα πόσο (ή ακόμα και αν) η ακτινοβολία Bluetooth αποτελεί απειλή.

Μια πιθανή αιτία ανησυχίας για το Bluetooth είναι η εξής:

Πολλοί άνθρωποι φορούν ακουστικά με λειτουργία Bluetooth, όπως τα Apple Airpods, για πολλές ώρες κάθε μέρα.

Εάν η επιστημονική κοινότητα τελικά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σύνδεση ακόμη και μεταξύ της χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας Bluetooth και κάποιου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, το αυτί σας (δηλαδή το κεφάλι σας) είναι η τελευταία θέση που θα θέλατε να βάλετε αυτές τις συσκευές!

Και όπως και η δημοσίευση που ανακίνησε το όλο ζήτημα επισημαίνει, ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι η ισχύς σήματος δεν είναι η μόνη μεταβλητή που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, όταν αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία του ανθρώπου.

Άλλοι παράγοντες, όπως οι μεταβλητοί “παλμοί” ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ασύρματες συσκευές θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τον Martin Pall, καθηγητή βιοχημείας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Αλλά η επιστημονική έρευνα που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται αυτό με την ανθρώπινη υγεία δεν έχει φτάσει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να είστε εντελώς σίγουροι μέχρι να υπάρξει οριστική επιστημονική απάντηση, προτιμήστε τα ενσύρματα ακουστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments