Διεθνή

Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν απαγορεύει τις διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία

Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν απαγορεύει τις διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία
Τα Κίτρινα Γιλέκα ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα μέσα Νοεμβρίου.

Κίτρινα Γιλέκα: Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση ο Φιλίπ είπε ότι από το επόμενο Σάββατο (23/3/19) θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο -μεταξύ αυτών και τα Ηλύσια Πεδία- μόλις υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία ριζοσπαστικών ομάδων που σκοπεύουν να προκαλέσουν ζημιές.

Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 1.500 ταραξίες που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «λεηλατούσαν, κατέστρεφαν περιουσίες και προκαλούσαν τραυματισμούς».

Φωτογραφία Unsplash


«Αυτές είναι εγκληματικές ενέργειες. Η απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι σθεναρή», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς θα απομακρυνθεί από τη θέση του και θα αντικατασταθεί από τον αστυνομικό διευθυντή της Ακουιταίνης, Ντιντιέ. Ο Φιλίπ τόνισε ακόμα ότι θα αυξηθεί σημαντικά το πρόστιμο για τη συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, από τα 38 ευρώ σήμερα στα 135 ευρώ.

“Κίτρινα Γιλέκα”: Δημοσκόπηση για την παρουσία τους στους γαλλικούς δρόμους

Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους θέλουν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» -που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξαν σε βίαια επεισόδια- και πολλοί πιστεύουν ότι οι πορείες που γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο στις μεγάλες πόλεις δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τα αρχικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe δείχνει ότι το 56% πιστεύει ότι το κίνημα θα πρέπει να αναστείλει τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του.

Φωτογραφία Unsplash


Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και το υψηλό κόστος ζωής. Πολύ σύντομα το κίνημα εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία εναντίον της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των ανισοτήτων.

Αν και πολλοί εξακολουθούν να στηρίζουν το κίνημα, δύο στους τρεις Γάλλους πιστεύουν ότι εκείνοι που συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν εκπροσωπούν πλέον τις αρχικές φιλοδοξίες των «κίτρινων γιλέκων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments