Πολιτική

ΝΔ για παραίτηση των βουλευτών της: Έγινε μετά από συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΝΔ για παραίτηση των βουλευτών της: Έγινε μετά από συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΝΔ για παραίτηση των βουλευτών της: Τι αναφέρουν πηγές του κόμματος.

ΝΔ για παραίτηση των βουλευτών της: Στην επικείμενη παραίτηση βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, αναφέρονται κύκλοι της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας τη στάση τους αυτή, με εκείνη των κυβερνητικών βουλευτών που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα οι πηγές της ΝΔ, αναφέρουν τα εξής:

«Η σημερινή προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών της ΝΔ που είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος. Όταν ανακοινώθηκαν άλλωστε οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής, ψήφισε σήμερα ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Παραιτείται από βουλευτής

Την πρόθεσή του να μην κάνει χρήση της πολυσυζητημένης κυβερνητικής τροπολογίας (εδώ) που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου για τις ευρωεκλογές γνωστοποίησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και ορισθείς ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά προανήγγειλε με αυτόν τον τρόπο την παραίτησή του από την θέση του βουλευτή.

«Κατ’ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή- υποψήφιου ευρωβουλευτή», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εφόσον λοιπόν παρουσιαστούν επισήμως τα ψηφοδέλτια των πολιτικών παρατάξεων για τις ευρωεκλογές, με τον κ. Μεϊμαράκη να τίθεται –όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητστοτάκη– επικεφαλής της λίστας της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος θα παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή Β’ Αθηνών που κατέχει.

Σε αυτό το ενδεχόμενο και εφόσον δεν προκηρυχθούν παράλληλα εθνικές εκλογές και διαλυθεί η Βουλή, την έδρα του κ. Μεϊμαράκη καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου της Β’ Αθηνών Αργύρης Ντινόπουλος.

Δύο βουλευτίνες της ΝΔ έχουν ανακοινωθεί επίσης ως υποψήφιες για την Ευρωβουλή: η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτής Β’ Αθηνών, και η Κατερίνα Μάρκου που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε εκλεγεί με το Ποτάμι στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα