Διεθνή

Βρετανία: 2,2 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Brexit

Βρετανία: 2,2 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Brexit
Παράταση του Brexit με «δύο σενάρια» ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Brexit: Μια αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association σήμερα το πρωί.

Ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου… τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Πέμπτη, καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία, γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση, που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό υπογραφών μεταξύ των αναρίθμητων άλλων στον ιστότοπο της Βουλής.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις», αλλά «τούτου λεχθέντος», απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ», παραθέτοντας σύνδεσμο στη σελίδα όπου είναι αναρτημένη η αίτηση.

Η ηθοποιός Τζένιφερ Σόντερς ανήρτησε τον σύνδεσμο στο Twitter όταν η λειτουργία του ιστότοπου αποκαταστάθηκε: «Δουλεύει ξανά», έγραψε. «Ανακαλέστε [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 ώστε να παραμείνουμε στην ΕΕ».

Brexit: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Παράταση του Brexit με «δύο σενάρια» ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, η παράταση θα διαρκέσει ως την 22α Μαΐου. Εάν καταψηφιστεί ξανά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

«Μέχρι εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές. Συμφωνία, μη συμφωνία, μεγάλη παράταση, ακύρωση του Brexit», υπογράμμισε ο Τουσκ και πρόσθεσε πως μέχρι τότε, το ΗΒ καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η μεγάλη παράταση καθίσταται «αδύνατη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η παράταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε μάλλον χαριτολογώντας «μέχρι το τέλος». Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «πιο αισιόδοξος», ενώ έκανε λόγο για «καλύτερη» και «πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα» από το αναμενόμενο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δύο «σενάρια» όσον αφορά την αναβολή του Brexit, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Συζήτησα με την πρωθυπουργό Μέι επανειλημμένα απόψε για να εξασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τα σενάρια της παράτασης και είμαι υπερευχαριστημένος που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία» για αυτό, είπε ο Τουσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι επιλογές θα είναι ανοικτές για τη Βρετανία ως τη 12η Απριλίου.

«Ως εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές (…). Η κυβέρνηση του ΗΒ θα έχει την επιλογή μεταξύ αποχώρησης με συμφωνία, αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μιας μακράς παράτασης ή ανάκλησης [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των συζητήσεων για το Μπρέξιτ.

«Η 12η Απριλίου είναι η ημερομηνία-κλειδί, αφού ως τότε το ΗΒ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει ως τότε, τότε η επιλογή της μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπονοώντας μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Τι αναφέρει για το Brexit η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η έκβαση ήταν μια συμφωνία που προβλέπει πως το Λονδίνο μπορεί – αν η Μέι αποτύχει – να ζητήσει αναβολή μεγαλύτερης διάρκειας, ως τα τέλη της χρονιάς. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση, και αυτή η προϋπόθεση ενδέχεται να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Για να οργανωθούν εκλογές, η νομοθεσία στη Βρετανία ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη τους έξι εβδομάδες νωρίτερα, τη 12η Απριλίου.

Εάν δεν προκηρύξει ευρωεκλογές τότε, η Βρετανία θα τεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην παράταση ως την 22α Μαΐου 2019, με προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στην αναβολή ως τη 12η Απριλίου και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει τα επόμενα βήματα πριν από αυτή την ημερομηνία για να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments