Οικονομία

Κτηματολόγιο 2019: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις στην Αθήνα – Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Κτηματολόγιο 2019: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις στην Αθήνα – Πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Κτηματολόγιο 2019: Πώς θα γίνεται η υποβολή των στοιχείων.

Κτηματολόγιο 2019: Μέσα στο Απρίλιο αναμένεται να κληθούν όσοι έχουν ακίνητα στην Αθήνα να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων Κτηματολογίου του 2008.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο, στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ πιθανότατα τον Μάιο, τη σκυτάλη θα πάρουν η Λαμία, o Βόλος και η Λιβαδειά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι περιοχές που βρίσκονται στην παρούσα φάση κατά τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Η α΄ φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το 2008 και υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αφορούσαν 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται σε 726.000 ακίνητα, που βρίσκονται σε 65.300 οικόπεδα (γεωτεμάχια) τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 38.000 στρεμμάτων.

Κτηματολόγιο 2019: Πώς θα γίνεται η υποβολή των στοιχείων

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο, στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου, για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία. Στόχος της προανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, είναι να ενημερωθούν τα στοιχεία για τυχόν προφανή λάθη, όπως για παράδειγμα ορθογραφικά ή απλές αλλαγές, όπως διεύθυνση, e-mail ή τηλέφωνο, καθώς η βάση δεδομένων είναι ενήμερη για τις ιδιοκτησιακές αλλαγές από το 2008 έως σήμερα.

Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, τότε δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν, όμως, με αυτά ή διαπιστώσουν σφάλματα και παραλείψεις, τότε οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων αυτών, μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή με κατάθεση στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας που θα λειτουργήσει στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Εφόσον τα έγγραφα που πιστοποιούν την αιτούμενη διόρθωση έχουν προσκομιστεί με τη δήλωση, τότε δεν απαιτείται συνημμένο στην αίτηση έγγραφο.

Προσοχή όμως: Εάν η αίτηση επανεξέτασης στοιχείων αφορά π.χ. αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας, τότε, θα πρέπει μαζί με την αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων, να συνυποβληθεί και αντίγραφο της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος μπορεί να σκανάρει την ταυτότητά του και μαζί με την αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων να τα αποστείλει με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], χωρίς να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης.

Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία καταθέτοντας αίτηση.

Δεν θα μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία ή επί τόπου παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης

Αν κάποιος ιδιοκτήτης, αφού μπει με τους κωδικούς taxis στα στοιχεία της προανάρτησης, δεν βλέπει το δικαίωμά του επί του ακινήτου του, αυτό μπορεί να σημαίνει:

Α. Είτε ότι δεν έχει κάνει δήλωση για τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο. Στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», είτε με κατάθεσή της στο γραφείο κτηματογράφησης.

Β. Είτε ότι το δηλωθέν δικαίωμά του απορρίφθηκε λόγω μη θεμελίωσης ή λόγω μη εντοπισμού. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να του δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να προβεί στην άμεση εξόφληση της ανωτέρω οφειλής στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον εξοφληθεί η ανωτέρω οφειλή του τέλους, θα μπορέσει, με χρήση των κωδικών taxis, να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των εμπράγματων δικαιωμάτων που τον αφορούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

Κτηματολόγιο παράταση 2019: Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται η προθεσμία για τις δηλώσεις

Κτηματολόγιο: Αυτά είναι τα επτά «αγκάθια» – «Γκρίζες ζώνες» και παρατάσεις

Περισσότερα