Πολιτική

Πρώτη κατοικία: Την Πέμπτη στην Ολομέλεια η ρύθμιση

Πρώτη κατοικία: Την Πέμπτη στην Ολομέλεια η ρύθμιση
Πρώτη κατοικία: Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Πέμπτη προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση, αν κριθεί σκόπιμο, μπορεί να συνεχιστεί και την Παρασκευή, οπότε και θα ψηφιστεί η τροπολογία.

Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στις 17-18 Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι γερμανικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε πάνω από 300 δις ευρώ.

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας

Με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες (26/3/19) βράδυ διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, και επιτυγχάνεται ο στόχος που έθεσε εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και για ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος / Φωτογραφία αρχείου

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο

«Για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος. Επίσης, πρόσθεσε, «για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις».

Παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας

«Παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταφέραμε από τότε μέχρι σήμερα, τόσο την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξή του με τις παρεμβάσεις του κ. Σταθάκη και, σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η στάση και η κριτική της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους

Νέα Δημοκρατία για πρώτη κατοικία: “Θα ψηφίσουμε θετικά επί της αρχής”

Τη δέσμευσή της ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της εν λόγω ρύθμισης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά, παράλληλα, θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες, τονίζει η ΝΔ αναφορικά με την προστασία της α΄ κατοικίας.

Φωτογραφία Eurokinissi


Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνει πως το «ιδιωτικό χρέος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία μας που, λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του».

Όπως λένε μάλιστα στη ΝΔ, σήμερα, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Και από 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

«Αυτό το τεράστιο πρόβλημα, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση κι ύστερα από απίστευτες παλινωδίες, η κυβέρνηση έρχεται στην κυριολεξία στο παρά πέντε να το αντιμετωπίσει.

Στην πραγματικότητα επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του: Την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει το θράσος να πανηγυρίζει, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος», τονίζει η ΝΔ προσθέτοντας επίσης πως η κυβέρνηση προσεγγίζει όλο το ζήτημα κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα καθώς, όπως λέει, «δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Φωτογραφία Eurokinissi


«Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Για αυτό θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής της ρύθμισης.

Πόσο μάλλον όταν δεν θα υπήρχε πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας, δεδομένου ότι η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου 2019», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments