Οικονομία

Εξαιρούνται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Εξαιρούνται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Στην εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, την ερχόμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για το Αιγιαλό θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση ενόψει και της έναρξης της υποβολής των φορολογοκών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα ποσά των αναδρομικων.

Σημειώνεται ότι με βάση την ψήφιση από τη Βουλή των διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων εξαντλήθηκε η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων με παρακράτηση του 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ειδικά μισθολόγια: Με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς η επιστροφή των αναδρομικών

Στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης προχωρεί αμέσως το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ορίζει ότι στα αναδρομικά που θα καταβληθούν εφάπαξ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ, θα γίνει παρακράτηση φόρου 20% με την οποία θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων που καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών δεν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας, αλλά με ευνοϊκότερο καθεστώς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, διευκρίζεται ότι:

«Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)».

«Από την 1η Ιανουαρίου 2019, συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούν σταδιακά»

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ σχετικά με το ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει ότι το παράδειγμα που παρατίθεται, περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές, καθώς συγκρίνει ποσό σύνταξης που εκδόθηκε με βάση τον ν. 4387/16, με ένα υποθετικό ποσό που θα καταβαλλόταν, χωρίς τις περικοπές που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2010-14.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments