Ελλάδα

Διαβατά: Αυτά είναι τα μηνύματα που παρέσυραν εκατοντάδες πρόσφυγες (pic)

Διαβατά: Αυτά είναι τα μηνύματα που παρέσυραν εκατοντάδες πρόσφυγες (pic)
Διαβατά: H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα, προκειμένου να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος.

Tο φως της δημοσιότητας βλέπουν τα ψευδή μηνύματα που έφταναν στα κινητά προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, προκαλώντας τη νέα έκρυθμη κατάσταση στα Διαβατά.

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν για το άνοιγμα των συνόρων.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Ένα από τα μηνύματα που δημιούργησαν ψευδείς ελπίδες

Mέλος της κοινότητας των Σύρων δήλωσε στον σταθμό ότι ορισμένοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί πρόσφυγες. Για τα μηνύματα ήδη υπήρχαν κάποιοι ψίθυροι που έφτασαν στα αυτιά ανθρώπων που εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα, προκειμένου να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να έγινε από κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία. Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Διαβατά: Σε νέα «Ειδομένη» μετέτρεψαν τη δομή φιλοξενίας οι πρόσφυγες

Σε νέα Ειδομένη έχουν μετατραπεί τα Διαβατά, καθώς οι πρόσφυγες για τρίτη μέρα διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, οι πρόσφυγες έχουν στήσει τις σκηνές τους και άναψαν φωτιές, ενώ σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναλυτικότερα, περισσότερα από 600 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή νωρίτερα συγκέντρωσαν σκουπίδια τους και τα έκαψαν.

Ένα μαύρο πέπλο καπνού σκέπασε το σημείο, και τρία πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Παράλληλα μετανάστες βλέποντας τη φωτιά να ξεφεύγει προσπάθησαν να την σβήσουν.

Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά της 2 το μεσημέρι της Παρασκευής ομάδα προσφύγων προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό ώστε να προχωρήσουν με κατεύθυνση προς την Ειδομένη και την αστυνομία με απαντά με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει το πλήθος.

Οι πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν από ψεύτικες αναφορές επιτήδειων στο Facebook, σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα στην Ειδομένη θα άνοιγαν την Παρασκευή το μεσημέρι.

Πάντως, αποχώρησαν από το Σταθμό Λαρίσης όλοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

  • Δείτε το σχετικό από drone:

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης

Όλοι οι πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης αποχώρησαν.

Νωρίτερα, είχαν κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές ζητώντας να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Στελέχη από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

Από σήμερα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments