Ελλάδα

Διαβατά: Νέα ένταση και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας (vid)

Διαβατά: Νέα ένταση και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας (vid)
Διαβατά: Μερικοί μετανάστες έχουν αποχωρήσει με πούλμαν από την περιοχή.

Δεν κράτησε για πολύ η ηρεμία στα Διαβατά.

Το πρωί του Σαββάτου, κάποιοι μετανάστες ξεκίνησαν να αποχωρούν με πούλμαν από την περιοχή.

Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ξεκίνησε νέα ένταση μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών.

Οι μετανάστες προσπαθούν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τους αστυνομικούς να τους απωθούν, χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αυτή τη φορά βέβαια, στις συγκρούσεις ήταν κυρίως άνδρες μετανάστες, αφού ήδη πολλές από τις οικογένειες έχουν αναχωρήσει με πούλμαν.

Διαβατά: Αυτά είναι τα μηνύματα που παρέσυραν εκατοντάδες πρόσφυγες

Tο φως της δημοσιότητας βλέπουν τα ψευδή μηνύματα που έφταναν στα κινητά προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, προκαλώντας τη νέα έκρυθμη κατάσταση στα Διαβατά.

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν για το άνοιγμα των συνόρων.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Ένα από τα μηνύματα που δημιούργησαν ψευδείς ελπίδες

Mέλος της κοινότητας των Σύρων δήλωσε στον σταθμό ότι ορισμένοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί πρόσφυγες. Για τα μηνύματα ήδη υπήρχαν κάποιοι ψίθυροι που έφτασαν στα αυτιά ανθρώπων που εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα, προκειμένου να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να έγινε από κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία. Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments