Τεχνολογία

Η πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας του γαλαξία μας (pic&vid)

Η πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας του γαλαξία μας (pic&vid)
Μαύρη τρύπα: Οι ανακοινώσεις για τη σπουδαία ανακάλυψη.

Ακόμη ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα έγινε σήμερα με την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας στην ιστορία.

Η μαύρη τρύπα είναι τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη και οι επιστήμονες την περιγράφουν ως «τέρας».

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν προαναγγείλει ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου.

Οι επιστήμονες δίνουν ταυτόχρονα συνεντεύξεις Τύπου σε έξι μεγάλες πόλεις του κόσμου. Στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Όλη η επιστημονική κοινότητα περίμενε ότι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι εικόνες που κατέγραψε το τεράστιο διαστημικό πρόγραμμα από μια μαύρη τρύπα, πιθανότατα αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, του Τοξότη Α*.

Έτσι και έγινε, με την πολυαναμενόμενη πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο καθηγητής Heino Falcke στο BBC. Η εντυπωσιακή φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα δίκτυο οκτώ τηλεσκοπιών σε όλο τον κόσμο.

Δείτε LIVE την παρουσίαση για την μαύρη τρύπα

Τι γνωρίζουμε για την μαύρη τρύπα

Οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87). Ή μάλλον τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως…

Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι’ αυτό το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν είναι δυνατό να φωτογραφηθεί, αφού απλώς είναι …κατάμαυρο.

Τώρα για πρώτη φορά όμως έχουμε την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου

Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments