Διεθνή

Τιτανικός: Σαν σήμερα το πιο θρυλικό ναυάγιο της ιστορίας – Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε

Τιτανικός: Σαν σήμερα το πιο θρυλικό ναυάγιο της ιστορίας – Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε
Ο Τιτανικός ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι από την Αγγλία για τη Νέα Υόρκη στις 10 Απριλίου 1912. Πέντε μέρες μετά το "αβύθιστο πλοίο" πέφτει σε ένα παγόβουνο. Δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα. Χρειάστηκαν δυο χρόνια και δυο μήνες να κατασκευαστεί το πλοίο “Τιτανικός” το οποίο χαρακτηρίστηκε «αβύθιστο». Το μήκος του έφτανε τα 270 μέτρα και το πλάτος του τα 28. Είχε πέντε καταστρώματα σε πατώματα και ήταν το πιο πολυτελές υπερωκεάνειο που είχε μπει στη θάλασσα.

Η νηολόγηση του έγινε στο λιμάνι του Λίβερπουλ, αλλά το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε από εκείνο του Σαουθάμπτον. Μάλιστα, πριν από τον απόπλου παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, αφού από το εκτόπισμά του προκλήθηκε κύμα που έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου «SS city of New York» και παραλίγο να συγκρουστεί με τον Τιτανικό. Η ζημιά τότε αποφεύχθηκε. Ήταν γραφτό για τον Τιτανικό να ταξιδέψει…

Ο Τιτανικός στο λιμάνι του Σαουθάμπτον

Ξεκίνησε από το Σαουθάμπτον στις 10 Απριλίου του 1912, με προορισμό την Νέα Υόρκη. 922 επιβάτες επιβιβάστηκαν στο λιμάνι και οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν στο Χερβούργο και στο Κουινστάουν. Συνολικά όταν το πλοίο ανοίχτηκε στον Ατλαντικό ωκεανό, είχε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.

Λέγεται πως ο καπετάνιος Έντουαρντ Σμιθ είχε βάλει τις μηχανές στο φουλ, για να σπάσει το ρεκόρ χρόνου από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα αβύθιστο πλοίο δεν είχε κάτι να φοβηθεί. Αυτό βέβαια δεν βοήθησε όταν 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ο Τιτανικός προσπάθησε να αποφύγει ένα παγόβουνο.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής που έγιναν για να αποφευχθεί η σύγκρουση (πίσω ολοταχώς, στροφή αριστερά), το πλοίο χτύπησε στο πιο επικίνδυνο σημείο του παγόβουνου: σε αυτό που δεν φαίνεται.

Τιτανικός: Το παγόβουνο που πιστεύεται ότι έκανε τη ζημιά

Τα καταστρώματα άρχισαν να γεμίζουν νερό. Το «αβύθιστο» πλοίο είχε ξεκινήσει να βυθίζεται. Οι σωστικές λέμβοι δεν έφταναν για όλους. Προτιμήθηκαν οι πιο εύποροι, τουλάχιστον αρχικά. Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 2:20 , 2 ώρες και 40 λεπτά μετά από τη σύγκρουσή του με το παγόβουνο.

Από τους 2.224 επιβάτες σώθηκαν μόλις 710, ενώ ο αριθμός τον νεκρών ξεπέρασε τους 1500. Η βύθιση του Τιτανικού παραμένει ακόμα, ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι επιζώντες έφτασαν στην Νέα Υόρκη με το πλοίο Carpathia μετά από τρείς ημέρες. Είχαν ταλαιπωρηθεί. Πολλές δωρεές ξεκίνησαν να μαζεύονται για να τους βοηθήσουν. Όμως αυτοί που είχαν μείνει στον πάτο του Ατλαντικού, ήταν θύματα της ανθρώπινης φιλοδοξίας και αλαζονείας.

Το 1997, η ταινία του David Cameron, «Titanic», που βασίστηκε στην ιστορία του ναυαγίου έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών (ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 2009) και τιμήθηκε με 11 βραβεία Oscar. Ο Τιτανικός παραμένει μέχρι σήμερα το πιο γνωστό και το πιο θρυλικό ναυάγιο στην ιστορία…

Τιτανικός: Πέντε «μυστικά» που δεν γνωρίζατε για το “αβύθιστο” πλοίο

  • Στις 14 Απριλίου, μία μέρα πριν την τραγωδία, ο Τιτανικός είχε λάβει στον ασύρματο αμέτρητα μηνύματα με προειδοποιήσεις για μεγάλα παγόβουνα που θα συναντούσε στο δρόμο του.
  • Ο πλουσιότερος επιβάτης που έχασε την ζωή του στο ναυάγιο, ήταν ο Τζον Τζέικομπ Αστορ. H περιουσία του ανερχόταν στα 85 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου 2 δισ δολάρια με σημερινά δεδομένα.
  • Οι μηχανικοί του πλοίου χάθηκαν στο ναυάγιο. Παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι να βυθιστεί το πλοίο, προκειμένου να λειτουργούν τις μηχανές για να διασωθούν οι επιβάτες.
  • Ο Τιτανικός έπρεπε να έχει 64 λέμβους και είχε μόνο 20, οι οποίες δεν γέμισαν καν ολόκληρες.
  • Η εκπαίδευση του πληρώματος για την χρήση των σωστικών λέμβων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Τιτανικός: Σπάνια χειρόγραφη επιστολή επιβάτη – “Αν όλα πάνε καλά θα φτάσουμε την Τετάρτη”

Μια σπάνια χειρόγραφη επιστολή βρέθηκε πάνω στη σορό ενός άνδρας, ο οποίος είχε πνιγεί στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η επιστολή είχε δημοπρατηθεί στο Ντέβιζις της νότιας Αγγλίας.

Ανήκει στον επιβάτη της πρώτης θέσης Αλεξάντερ Όσκαρ Χόλβερσον και είναι σε επιστολόχαρτα του Τιτανικού, όπου περιγράφει τις εντυπώσεις του από το «πλωτό παλάτι».

«Αν όλα πάνε καλά, θα φθάσουμε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη» έγραφε ο Χόλβερσον, μία ημέρα πριν συγκρουστεί το υπερωκεάνιο με το παγόβουνο και βυθιστεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Εκτιμάται ότι η τιμή του σπάνιου αυτού χειρόγραφου, που πωλήθηκε από τους απογόνους του Χόλβερσον και δημοπρατήθηκε από τον οίκο Henry Aldrige & Son, ενδεχομένως και να ξεπέρασε τις 80.000 βρετανικές λίρες.

Ο Χόλβερσον ήταν πωλητής από τη Μινεσότα και ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του, τη Μαίρη Άλις, η οποία σώθηκε.

Στην επιστολή του προς τη μητέρα του επαινεί το φαγητό και τη μουσική στο πλοίο, ενώ περιγράφει και τις εντυπώσεις του για κάποιους από τους διάσημους συνεπιβάτες του.

«Ο Τζον Τζέικομπ Άστορ βρίσκεται στο πλοίο. Είναι σαν όλους τους άλλους ανθρώπους, μολονότι έχει εκατομμύρια. Κάθονται στο κατάστρωμα μαζί μας» γράφει μεταξύ άλλων, για τον επιχειρηματία που την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τιτανικός: Αυτό είναι το λάθος στην πλοκή της ταινίας – Το βρήκε ένας επιστήμονας

Η Κέιτ Γουίνσλετ είχε παραδεχθεί πως στην περίφημη σκηνή του “Τιτανικού” υπήρχε αρκετός χώρος για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πριν χαθεί στα νερά του Ατλαντικού.

Φυσικά, όλοι οι φανς του “Τιτανικού” το γνώριζαν και γκρίνιαζαν, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει για τον άδικο χαμό του Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός κοσμολόγος, αστροφυσικός και συγγραφέας Neil DeGrasse Tyson επεσήμανε κάτι σχεδόν εμφανές με γυμνό μάτι, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το ερώτημα περί χώρου πάνω στην πόρτα ήταν λάθος, εστιάζοντας σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σε συνέντευξή του στην Huffington Post , ο Tyson είχε αναφέρει: «Είτε πετύχαινε, είτε όχι, εγώ θα προσπαθούσα άλλη μία φορά. Προσπαθείς την πρώτη, δεν πετυχαίνει… Αχ δεν θα πετύχει αυτό. Τότε θα μείνω να πεθάνω από το κρύο στο νερό. Με συγχωρείτε, αλλά όχι. Όχι»

«Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ισχυρότερο από οποιονδήποτε, πόσω μάλλον σε αυτόν τον χαρακτήρα. Έχει επιβιώσει, σωστά; Και σας λέω το εξής: εάν αυτός ο χαρακτήρας ήταν ο Ματ Ντέιμον στο “The Martian” θα είχε φτιάξει μία εξωλέμβιο και θα τους είχε σώσει όλους. Εκεί μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη», σημειώνει ο επιστήμονας.

Αυτό που θέλει να πει ο επιστήμονας ότι για κάποιον που συνηθίζει να επιβιώνει με το ένστικτο, αλλά και την ευστροφία του, ο «Τζακ» επέλεξε την… αυτοθυσία, χωρίς να αναζητήσει κανέναν άλλο τρόπο να σωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments