Άποψη

Ο Άγιαξ παίζει το ποδόσφαιρο των ονείρων μας

Ο Άγιαξ παίζει το ποδόσφαιρο των ονείρων μας
Το έλεγε ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ: «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα». Αν ζούσε σήμερα θα υποκλινόταν μπροστά στην απλότητα του ποδοσφαίρου του Άγιαξ. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος.

Ο Γιόχαν Κρόιφ άρχισε από μικρός να παίζει στα τσικό του Άγιαξ. Οι αντιξοότητες, το καχεκτικό του σώμα, αλλά και ένα επεισόδιο στο οποίο είχε εμπλακεί δέρνοντας τον διαιτητή σε ένα αγώνα, θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν το επιτελείο της ομάδας

Όμως όλα αυτά αντισταθμίστηκαν από το πιο βασικό: το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που ο μεγάλος Γιόχαν έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν μαγικός. Απλός, πολύ απλός, αλλά μαγικός. Κι αυτός ο μαγικός τρόπος οδήγησε τον Άγιαξ σε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια. Στις 24 Μαρτίου 2016. Ενάμιση μήνα μετά τον θάνατό του, ο αγαπημένος του Άγιαξ έχανε ένα πρωτάθλημα που θα προκαλούσε σοκ στο εσωτερικό του.

Την τελευταία αγωνιστική αγωνιζόταν απέναντι στην προτελευταία Ντε Γκράαφτσαπ και με νίκη κατακτούσε το πρωτάθλημα. Όμως εκεί δεν είναι… Ελλάδα. Γίνονται – ποδοσφαιρικά – θαύματα. Η Ντε Γκράαφτσαπ έκανε ένα τέτοιο, ήρθε ισόπαλη 1-1 με τον Άγιαξ και ο τίτλος πήγε στην Αϊντχόφεν, που την ίδια ώρα επικρατούσε με 3-1 της Τσβόλε. Ο ουρανός στο Άμστερνταμ συνέφιαζε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες.


Το κλάμα των παικτών του Άγιαξ μετά από εκείνο το χαμένο πρωτάθλημα


Σαν ο Κρόιφ να “έφυγε” για να μη ζήσει ετούτο το ποδοσφαιρικό δράμα. Για να μην το δει με τα ίδια του τα μάτια. Τρία χρόνια αργότερα, με το παιχνίδι στο Τορίνο να έχει ολοκληρωθεί και τον “Αίαντα” να έχει φτάσει σε έναν ακόμα θρίαμβο, παίζοντας “Total Football”, το 2016 μοιάζει μακρινό. Ξένο.

Ο Άγιαξ δεν ασχολείται με ένα χαμένο πρωτάθλημα. Το Άμστερνταμ φλέγεται γιατί το καμάρι του βρίσκεται στα ημιτελικά του Champions League έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια. Ποιο πρωτάθλημα Ολλανδίας τώρα; Εδώ γράφεται – ξανά – ιστορία.

Και η ιστορία γράφεται με ένα ποδόσφαιρο μαγικό. Με ένα ποδόσφαιρο που λατρεύουμε να βλέπουμε. Με το ποδόσφαιρο των ονείρων μας. Με το απλό ποδόσφαιρο.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα». Μεγάλε Γιόχαν, ακόμα κι αν ζούσες πάλι στον παράδεισο θα ήσουν σήμερα…

Όλα τα άρθρα του Βασίλη Μοιρώτσου με ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments