Διεθνή

Τουρκικές εκλογές: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου – Δεν τα κατάφερε ο Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου – Δεν τα κατάφερε ο Ερντογάν
Παρά την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το σκηνικό, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις τουρκικές εκλογές έχρησαν νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τουρκικές εκλογές: Παρά τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν, τελικώς δεν πήρε την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα πάρει και επίσημα την εντολή για να αναλάβει την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης 17 ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών και τις ενστάσεις για παρατυπίες.

Ο Ιμάμογλου κλήθηκε από την εκλογική επιτροπή η οποία προηγουμένως απέρριψε την αίτηση του κόμματος του Ερντογάν να ανασταλεί η διαδικασία μέχρι να αποφασίσει για παρατυπίες στις εκλογές το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

O νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου


Η επανακαταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Τετάρτη (17/4).

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των ψήφων, ο Ιμάμογλου επικράτησε αποσπώντας 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ- δηλαδή με διαφορά μόλις 13.729 ψήφων.

Η αρχική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων που είχε ανακοινώσει την επομένη των εκλογών το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ήταν 28.000 ψήφοι.

Φωτογραφία αρχείου


Η τελετή ανάληψης καθηκόντων από το νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου αναμένεται να γίνει στις 6 μ.μ. στην περιοχή Φατίχ.

«Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παρέλαβε την εντολή. Όλοι μαζί θα πάμε (κατόπιν) στην έδρα της δημαρχίας» είπε προς το πλήθος ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ενγκίν Αλτάι.

Σύμφωνα με το CHP, η τελετή παράδοσης παραλαβής θα διεξαχθεί στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ήλεγχαν τα τελευταία 25 χρόνια βουλευτές του ισλαμιστικού κινήματος.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιλαϊάντα Πέμπε, μια φοιτήτρια αρχιτεκτονικής ηλικίας 25 ετών, που υποστηρίζει το CHP.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments