Video

Παναγία των Παρισίων: Η πραγματική έκταση της καταστροφής στον καθεδρικό (pics&vid)

Παναγία των Παρισίων: Η πραγματική έκταση της καταστροφής στον καθεδρικό (pics&vid)
Νέες φωτογραφίες και βίντεο έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων.

Η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, καταστράφηκε και δύο μέρες μετά την πυρκαγιά η Γαλλία μετρά τις πληγές της.

Νέες φωτογραφίες και βίντεο έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων.

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και λυγίζουν ακόμη και τον πιο δυνατό.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε πως οι πυροσβέστες έψαχναν για 23 λεπτά να βρουν την εστία της φωτιάς.

Όταν την βρήκαν ήταν ήδη αργά και η κόλαση ξεκίνησε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια θα γίνει «πιο ωραία».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Notre-Dame de Paris now looks like this 👻 Собор Парижской Богоматери теперь выглядит так ⛪ Удивительным образом мы с @northern.friend приехали в Париж именно в эти дни. Доступ людей на остров, где находится собор, ограничен полицией. Тысячи прохожих делают фотки с доступных ракурсов. Не могла отказать себе в возможности взглянуть на последствия пожара с воздуха. Посмотрите и вы! . . #фотоналёт #соборпарижскойбогоматери #notredame #notredameparis #notredamecathedral #paris #paristoday #dronephotography #droneoftheday #dronefly #dronepedia #dronelife #dronestagram #dronecam #djiglobal #djipilot #mavicpro #dronedose #droneofficial #architecturelover #architecturedaily #architectureporn #instagramrussia #instagramru

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lana Sator (@lanasator) στις

Παναγία των Παρισίων: Διαφωνία ειδικών για την αναστήλωση του καθεδρικού

Ωστόσο οι ειδικοί έχουν διαφωνίες για την αναστήλωσή της, για το εάν θα πρέπει να είναι ακριβής, ή θα πρέπει να μπουν νέα στοιχεία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιτέκτονας Βιολέ-λε-Ντυκ που είχε αναλάβει στα μέσα του 19ο αιώνα τη ριζική ανακαίνιση στην Παναγία των Παρισίων, είχε προσθέσει τους αποτροπαϊκούς δαίμονες (τα γνωστά gargoyle), που προφανώς δεν είχε οραματισθεί ο επίσκοπος Μορίς ντε Σουλί στον 12ο αιώνα.Όπως επίσης της πρόσθεσε και τον πυργίσκο του ‘Βέλους’, ο οποίος κατέρρευσε από τις φλόγες, και στον οποίο ουδέποτε μπόρεσε να σκαρφαλώσει ο καμπούρης κωδωνοκρούστης Κουασιμόδος, καθώς το λογοτεχνικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ κυκλοφόρησε το 1831.

Πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία των Παρισίων θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της, ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλλίτερη θωράκισή της από καταστροφές. Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες.

Ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο για παράδειγμα, σε σχόλιά του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής των ξύλινων αντηρίδων της στέγης, το γνωστό «forêt=δάσος», λόγω του πλήθους των δρύινων μαδεριών σε περίπλοκες συνθέσεις τριαρθωτών τόξων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το βάρος της.

Από την πλευρά του, ο επίσης διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Μασιμιλιάνο Φούκσας, που διατηρεί και γραφείο του στο Παρίσι, τάσσεται υπέρ μίας μέσης οδού: «Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφθούμε μία μέση λύση με τα σημεία εκείνα που έχουν χαθεί στη φωτιά, κι ευελπιστώ πως θα είναι λιγότερα από εκείνα που είδαμε στις εικόνες και τα οποία θα μπορούν να αναστυλωθούν. Πιστεύω στη μέση οδό ανάμεσα στο ακραία σύγχρονο και στην αναστύλωση των παλαιών στοιχείων».

Ερωτηθείς εάν θα έβλεπε στη στέγη της Παναγίας έναν κρυστάλλινο θόλο σαν «τον Φάρο», που σχεδίασε ο ίδιος για ένα παλαιό μέγαρο της Ρώμης, ο Φούκσας απάντησε: «δεν βλέπω τόσο έναν Φάρο, αλλά η πρώτη ιδέα που μου ήλθε στο μυαλό ήταν αυτή ενός πανύψηλου πύργου φτιαγμένο από κρύσταλλο Μπακαρά, που είναι γαλλικό, και θα φωτίζεται τη νύχτα και θα γεμίζει φως».

Παναγία των Παρισίων: Η καταστροφή από ψηλά

Σε βίντεο από drone του RT αποκαλύπτεται η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, η οποία έχει μαυρίσει από τη φωτιά.

«Ματωμένη» και ασταθής, αλλά ζει, λένε οι Γάλλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες τραγουδούσαν το «Ave Maria» για τη σωτηρία του καθεδρικού ναού.

Ισχυρές γαλλικές οικογένειες στηρίζουν την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη “δωρεά” 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

“Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

“Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, επισημαίνει ο Πινό σε ανακοίνωσή του.

Η στιγμή της πυρκαγιάς

Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύτηκε “για να μετάσχουμε στην προσπάθεια που θα χρειαστεί για την πλήρη ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ”, προσθέτει.

Το εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι είχε τυλιχθεί στις φλόγες για 12 ώρες μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς χθες που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη δομή του και προκάλεσε την κατάρρευση του βέλους του από ύψος 93 μέτρων.

Ο όμιλος Kering -προηγουμένως Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron.


*Κεντρική φωτογραφία άρθρου: gigarama.ru

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments