Οικονομία

Επίδομα ενοικίου πληρωμή Απριλίου: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα για όσους έκαναν αίτηση μέχρι 31 Μαρτίου

Επίδομα ενοικίου πληρωμή Απριλίου: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα για όσους έκαναν αίτηση μέχρι 31 Μαρτίου
Επίδομα ενοικίου πληρωμή Απριλίου: Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 416.007 αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου και έχουν εγκριθεί 216.535.

Επίδομα ενοικίου πληρωμή Απριλίου:  Περίπου 177.000 δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου 2019 την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου.Να σημειωθεί ότι αυτοί που θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου έχουν κάνει αίτηση για επιδότηση ενοικίου μέχρι 31 Μαρτίου και έχει εγκριθεί. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 416.007 αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου και έχουν εγκριθεί 216.535.Σε αναμονή είναι 95.294, δεν έχουν πάρει έγκριση 31.932 και έχουν ακυρωθεί 67.021 αιτήσεις.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι υποβάλλουν αίτηση

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ όσοι υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν:

– Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Απρίλιο (6μηνο χορήγησης του Επιδόματος: Μάιος – Οκτώβριος) το ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης τουλάχιστον από 1η/5/2019 και ημερομηνία λήξης τουλάχιστον έως 31/10/2019. Εάν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο δεν καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του και κατόπιν να υποβληθεί η αίτηση για το Επίδομα.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα δηλωθούν στην τροποποιητική δήλωση μίσθωσης ακινήτου θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το εξάμηνο διάστημα για το οποίο θα εγκριθεί η αίτηση. Ενδεικτικά, για μισθωτήριο που λήγει στις 30/6/2019, και η αίτηση υποβάλλεται τον Απρίλιο, στην τροποποιητική δήλωση δεν μπορεί η ημερομηνία έναρξης που θα συμπληρώσετε να είναι μετά την 1/5/2019 και η ημερομηνία λήξης πριν την 31/10/2019.

– Εάν πρόκειται για συνενοικιαστές (δηλαδή εάν έχει δηλωθεί συνενοικίαση στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο), η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο και το άλλο άτομο συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στο νοικοκυριό. Η αίτηση θα είναι κοινή και το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην αίτηση για το Επίδομα και στον οποίο ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

– Απαιτείται η άδεια διαμονής σε ισχύ για την τελευταία πενταετία. Για τους κατόχους άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας (με την ένδειξη «πρόσφυγας» ή «επικουρική προστασία»), τους κατόχους άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και τους κατόχους κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης των παραπάνω αδειών, ως ημερομηνία έναρξης της νόμιμης παραμονής θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ασύλου, όπως αυτό αποδεικνύεται από σχετικό δημόσιο έγγραφο.

– Για να αναγνωριστεί μονογονεϊκότητα θα πρέπει ο γονέας να είναι:

  • άγαμος, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • σε χηρεία, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  • διαζευγμένος, οπότε απαιτείται δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από την οποία να προκύπτει ότι ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.
  • Σε περίπτωση που ο άλλος γονέας κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα απαιτείται η προσκόμιση της βεβαίωσης κράτησης από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Καταβολή του επιδόματος

Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Προσοχή, το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτησή του αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Επίσης το επίδομα δεν καταβάλλεται σε περίπτωση αποτυχίας της ταυτοποίησης του μέσω ΑΦΜ. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από 01/01/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση, για τους δικαιούχους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος και στων οποίων το όνομα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments