Ελλάδα

Πως βάφουμε αυγά: Παραδοσιακές… συνταγές

Πως βάφουμε αυγά: Παραδοσιακές… συνταγές
Πως βάφουμε αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη. Λεπτομέρειες για τις βαφές του εμπορίου.

Πως βάφουμε αυγά: Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου φτιάχνονται και τα τσουρέκια, αλλά και η Λαμπροκουλούρα.

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, που όπως το περίβλημα του αυγού, έτσι κι αυτός ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε, ενώ το κόκκινο χρώμα τη θυσία και το αίμα, που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε.

Όταν πρόκειται να βάψουμε τ᾿ αυγά μας, πρέπει να διαλέξουμε ποιο χρώμα θα χρησιμοποιήσουμε. Φυσικό (οικολογικό) ή του εμπορίου (χημικό).

Αν διαλέξουμε την εύκολη λύση (χημεία), τότε ή διαδικασία είναι η εξής:

Πασχαλινά αυγά με βαφές του εμπορίου

Υλικά

• 20 – 30 αυγά φρέσκα (βιολογικά αν γίνεται) • 1 κουτ. σούπας ξύδι • 1 πρέζα αλάτι

• 1 φακελάκι μπογιά (για το κάθε χρώμα) • ξύδι (όσο γράφουν οι οδηγίες της μπογιάς) • ελαιόλαδο για το γυάλισμα

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα αυγά (διαλέγουμε άσπρα ή καφέ χωρίς στίγματα), από το ψυγείο 2 – 3 ώρες τουλάχιστον νωρίτερα, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην μας σπάσουν κατά το βράσιμο. Καλύτερα είναι να τα βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τα βάψουμε το πρωί. Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να τα καθαρίσουμε από βρομιές, αλλά και για να είμαστε σίγουροι, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν καλά.

Τα τοποθετούμε σε μια στρώση στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο. Τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας στο νερό τη μία πρέζα αλάτι και τη μία κουταλιά ξύδι, για 15′ – 20′ λεπτά, ανάλογα πόσο καίει το μάτι της κουζίνας μας. Το ξύδι και το αλάτι, διαστέλλει τους πόρους στο τσόφλι του αυγού και εμποδίζει το ασπράδι και τον κρόκο να χυθούν στο νερό, σε περίπτωση που σπάσει κάποιο αυγό.

Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από την φωτιά, χύνουμε το νερό, προσεκτικά και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό από τη βρύση. Τ᾿ αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσουν για 30′, αλλάζοντας το νερό 3 – 4 φορές. Έπειτα τα βγάζουμε απ᾿ το νερό και τ᾿ αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά, για άλλες 2 – 3 ώρες.

Ετοιμάζουμε τη βαφή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, για την θερμοκρασία, την ποσότητα του νερού και της βαφής, του αριθμού και της θερμοκρασίας των αυγών, αλλά και του χρόνου που θα μείνουν μέσα στη βαφή.

Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι ή μια τρυπητή κουτάλα και τ᾿ αφήνουμε να στεγνώσουν, πάνω σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Μόλις στεγνώσουν καλά, κολλάμε τις στάμπες ή τα ζωγραφίζουμε με ειδικό πινελάκι και τα γυαλίζουμε μ᾿ ένα βαμβάκι που του έχουμε βάλει ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε τα αυγά μας σε αυγοθήκες ή σε όμορφα καλαθάκια, ενώ όσα πρόκειται να φάμε τα βάζουμε στο ψυγείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments