Αθλητισμός

Τζον Χάβλιτσεκ: Πέθανε ο θρύλος των Μπόστον Σέλτικς (pics&vids)

Τζον Χάβλιτσεκ: Πέθανε ο θρύλος των Μπόστον Σέλτικς (pics&vids)
Τζον Χάβλιτσεκ: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί τον χαμό ενός εκ των σπουδαιότερων παικτών που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα του ΝΒΑ. Ο θρυλικός Τζον Χάβλιτσεκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών έπειτα από πολύχρονη μάχη με τη νόσο Πάρκινσον κι αφού τις τελευταίες εβδομάδες ταλαιπωρήθηκε από πνευμονία, γεγονός που επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του.

Ο Χάβλιτσεκ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1940. Φοίτησε στο Κολέγιο του Οχάιο Στέιτ και το 1962 επιλέχθηκε στο Νο7 του ΝΒΑ Draft από τους Μπόστον Σέλτικς, όπου έπαιξε επί 16 χρόνια (1962-1978) -δεν αγωνίστηκε σε άλλη ομάδα- κατακτώντας οχτώ πρωταθλήματα. Υπήρξε επίλεκτο μέλος της θρυλικής ομάδας των Κελτών του Μπιλ Ράσελ και του Σαμ Τζόουνς, των μοναδικών που έχουν κατακτήσει περισσότερους τίτλους από εκείνον στην ιστορία του ΝΒΑ.

Παράλληλα, ο Χάβλιτσεκ έπαιξε 13 φορές σε All Star Game, αναδείχθηκε MVP των τελικών του 1974 και ψηφίστηκε τέσσερις φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ, επτά φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας, πέντε φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας και τρεις φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας, ενώ η θρυλική φανέλα του με το Νο17 αποσύρθηκε από τους Σέλτικς τιμήν ένεκεν αμέσως μετά την αποχώρησή του.

Με ύψος 1,96 μέτρα, ο Χάβλιτσεκ ήταν ένας σύγχρονος γκαρντ/φόργουορντ πολύ μπροστά από την εποχή του, ο οποίος μπορούσε να επηρεάσει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ, έχοντας μέσους όρους καριέρας 20,8 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ και 1,2 κλεψίματα. Συνολικά στην καριέρα του σημείωσε 26.395 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Σέλτικς και ο 19ος στην ιστορία του ΝΒΑ και πρώτος σε χρόνος συμμετοχής με την ομάδα της Βοστώνης, της οποίας υπήρξε αρχηγός από το 1967 μέχρι το 1978, οπότε αποσύρθηκε. Το 1984 έγινε μέλος του Hall of Fame και συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ.

Η ανακοίνωση των Σέλτικς αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο θρύλος των Σέλτικς και Hall of Famer Τζον Χάβλιτσεκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Θα λείψει από την οικογένειά του στους Σέλτικς» και προσθέτει: «είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες της ιστορίας του συλλόγου και το πρόσωπο πολλών μεγάλων στιγμών του. Ηταν ένας σπουδαίος πρωταθλητής, τόσο στο παρκέ όσο και στην κοινότητα, κερδίζοντας 8 πρωταθλήματα και όντας μία φορά MVP των τελικών, ενώ έχει σπουδαία ρεκόρ της ομάδας, όπως με τους περισσότερους πόντους και τις περισσότερες συμμετοχές».

Δείτε το video με στιγμές από την καριέρα του Χάβλιτσεκ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments