Διεθνή

Εκλογές στην Ισπανία: Πήρε τη νίκη το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Εκλογές στην Ισπανία: Πήρε τη νίκη το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία.

Εκλογές στην Ισπανία: Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Με καταμετρημένο το 50% των ψηφοδελτίων οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 126 βουλευτές, ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα έρχεται δεύτερο με 66 έδρες.

Ακολουθούν οι «Πολίτες» με 55, οι Ποδέμος με 40 ενώ ο σχηματισμός της άκρας δεξιάς Vox εξασφαλίζει 23 βουλευτές, μακριά από τις υψηλές προσδοκίες που συγκέντρωνε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα – Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Παράλληλα, η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, αφού το κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν (28/4)  στην Ισπανία ανήλθε σε 60,7% στις 19:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε σύγκριση με ποσοστό 51,2% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2016.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και τελείωσε στις 8 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδας).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments