Διεθνή

Μπολσονάρου: Eκφράζει αλληλεγγύη στους Βενεζουελάνους που «έχουν υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα»

Μπολσονάρου: Eκφράζει αλληλεγγύη στους Βενεζουελάνους που «έχουν υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα»
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του στον λαό της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει “σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα”, την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κήρυττε την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρισης για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ζητούσε τη στήριξη του στρατού. “Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα της Βρζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου ευχήθηκε επίσης το “αδελφό έθνος” να “ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία”. Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό και επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας “διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης”. “Αυτό το κίνημα των στρατιωτικών που αναγνωρίζουν ως νόμιμο τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό είναι θετικό”, είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Μπραζίλια. “Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κίνημα, αλλά πρέπει να αναλύσουμε την πραγματική διάσταση αυτού που συμβαίνει αυτήν την ώρα, λαμβάνουμε νέα στοιχεία κάθε λεπτό”, πρόσθεσε.

Μπροστάρης ο Γκουαϊδό καλεί σε στρατιωτική εξέγερση – Η απάντηση του Μαδούρο

Κάλεσμα για εξέγερση του στρατού απηύθυνε στη Βενεζουέλα ο Χουάν Γκουαϊδό από στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο. Το σχετικό βίντεο που δείχνει τον Γκουαϊδό μπροστά από οπλισμένους στρατιώτες να ανακοινώνει πως έχει φτάσει η ώρα για την τελική φάση της «επιχείρησης Ελευθερία» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Γκουαϊδό κάλεσε τους υποστηρικτές του στη βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, όπου έφτασαν γρήγορα και δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στον Μαδούρο. Η κατάσταση γρήγορα δεν άργησε να ξεφύγει. Πυροβολισμοί και δακρυγόνα έσπειραν τον τρόμο στη Βενεζουέλα.

Μαζί με τον Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες έχουν αποδεχθεί ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βρισκόταν και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν επί καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το βίντεο από τη Βενεζουέλα που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλεί σοκ. Στρατιώτες με μπλε περιβραχιόνια (Γκουαϊδό), με τα όπλα προτεταμένα σταματούν τεθωρακισμένα του στρατού, κατεβάζουν και συλλαμβάνουν στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Μαδούρο.

https://twitter.com/SabrinaMartinR/status/1123205557945602048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1123205557945602048&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fvenezouela-me-to-daxtylo-sti-skandali-pyrovolismoi-dakrygona-kai-xaos%2F2769547%2F

Μαδούρο: Οι επικεφαλής του στρατού δήλωσαν την απόλυτη αφοσίωση

Πάντως, ο Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του είναι απόλυτα αφοσιωμένοι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι μίλησε με τους διοικητές και τον διαβεβαίωσαν για την απόλυτη αφοσίωση στο σύνταγμα και την πατρίδα. Παράλληλα, ο Μαδούρο κάλεσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν τη «νίκη της ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της Βενεζουέλας να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό» της εξουσίας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, γράφει ο δεξιός πρόεδρος του κράτους στον λογαριασμό του στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments