Υγεία

Εμβόλια: Τι σημαίνει η καχυποψία των πολιτών

Εμβόλια: Τι σημαίνει η καχυποψία των πολιτών
Εμβόλια: Μετά από δύο αιώνες αποτελεσματικής χρήσης των εμβολίων, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη από τον λαϊκισμό και τα social media.

Εμβόλια: “Καμπανάκι” έχει χτυπήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών και τις εξάρσεις νόσων, πολλές φορές με μοιραία κατάληξη, οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν με τη χρήση εμβολίων. Τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου πριν από λίγες μέρες έδειξαν μεν ότι πάνω από το 80% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί τα εμβόλια αποτελεσματικά για την υγεία και συμβουλεύεται τη γνώμη των γιατρών για τους εμβολιασμούς, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες, γι αυτό κάποιοι τα αποφεύγουν.

Μετά από δύο αιώνες αποτελεσματικής χρήσης των εμβολίων, τι συμβαίνει σήμερα; Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και από ποιούς; Η δημοσίευση των ευρημάτων του ευρωβαρόμετρου αλλά και σειρά μελετών του ΠΟΥ και της UNICEF τροφοδοτούν τον δημόσιο διάλογο και επισημαίνουν τις αιτίες και τους κινδύνους. Ενόψει αυτής της κατάστασης, που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς «ωρολογιακή βόμβα», η Επιτροπή και ο ΠΟΥ αποφάσισαν να διοργανώσουν παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, της έρευνας για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια «έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος». Το ιντερνετικό ευρωπαϊκό περιοδικό Politiko, επιχειρώντας να φωτίσει τις αιτίες συνδέει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς με την προπαγάνδα ορισμένων λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με την εσκεμμένη ή ανεύθυνη παραπληροφόρηση μέσω ίντερνετ.

Οι πολιτικοί που τοποθετούνται «αντισυστημικά» και «εναντίον του κατεστημένου», συχνά είναι αντίθετοι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτώντας τους φόβους για κινδύνους των εμβολίων, γράφει χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία το 60% του λαού πιστεύει εσφαλμένα ότι τα εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες και πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Κύπρο, την Κροατία και τη Μάλτα.Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει αντιταχθεί στην πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με το επιχείρημα ότι «ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις για την υγεία του».

Όμως η κάλυψη με εμβολιασμό είναι συλλογικής αξίας, καθώς, για παράδειγμα, παιδιά που έχουν γλυτώσει από καρκίνο κινδυνεύουν από τη μετάδοση λοιμωδών ασθενειών, από ανεμβολίαστα παιδιά. Ειδικά στη Γαλλία, η καχυποψία συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές υγείας αλλά κάποιες φορές και με τις απόψεις των ομοιοπαθητικών που δεν στηρίζουν τον εμβολιασμό, δηλώνει η Εμιλι Καραφιλάκις, ερευνήτρια στο LondonSchool of Hygiene and Tropical Medicine που συνέγραψε έκθεση της Κομισιόν για την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

Δεν πρέπει να αγνοούνται επίσης, σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι γονείς εξαιτίας της πολυπλοκότητας του συστήματος υγείας.

Στην Αγγλία, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας Σάιμον Στίβενς προειδοποίησε πριν λίγες μέρες ότι η δημόσια απόρριψη των εμβολίων αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία», μετά τη μελέτη της UNICEF που έδειξε ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά στο ΗΒ δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της πιο μεταδόσιμης νόσου, μεταξύ 2010-2017. Οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας υπογραμμίζουν ότι «μεγάλες εξάρσεις ιλαράς με μοιραία εξέλιξη παρατηρούνται σε χώρες που προηγουμένως είχαν εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments