Ελλάδα

Ευρωεκλογές – Δημοτικές εκλογές 2019: Που και πως ψηφίζετε

Ευρωεκλογές – Δημοτικές εκλογές 2019: Που και πως ψηφίζετε
Ευρωεκλογές - Δημοτικές εκλογές 2019: Από την αρχή του μήνα το δικαίωμα μεταδημότευσης για όσους θα είναι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι σε ισχύ.

Ευρωεκλογές – Δημοτικές εκλογές 2019:  Από την αρχή του μήνα είναι σε ισχύ το δικαίωμα μεταδημότευσης για όσους θα είναι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, «προκειμένου να γίνει μεταδημότευση για τις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύουν, για την υποβολή υποψηφιότητας στους νέους δήμους που προκύπτουν από συνένωση δήμων και κοινοτήτων, η εγγραφή γίνεται στα δημοτολόγια του δήμου που ορίζεται ως έδρα του νέου δήμου.Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από την πρώτη (1η) Απριλίου του έτους διενέργειας των εκλογών μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης ή της παράδοσης στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου της δήλωσης κατάρτισης των συνδυασμών».

Το συγκεκριμένο δικαίωμα επιτρέπεται μόνο για τις εξής περιπτώσεις:

-Στους Δήμους των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης

-Σε οποιοδήποτε Δήμο νομού, εφόσον σήμερα είναι γραμμένοι σε δημοτολόγιο ή Μητρώο Αρρένων ή εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε άλλου Δήμου του ίδιου νομού.

-Σε οποιοδήποτε Δήμο νομού, εφόσον κατά το παρελθόν ήταν γραμμένοι σε Μητρώο Αρρένων ή δημοτολόγιο ή εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε άλλου Δήμου του ίδιου νομού.

  • Τι να κάνετε αν δεν βρίσκετε το όνομα σας στους εκλογικούς καταλόγους

Επισκεφθείτε τη σελίδα Μάθε πού ψηφίζεις και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα:

Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας, αλλά όχι στους εκλογικούς καταλόγους του, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, να απευθυνθούν στο δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό, που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα Μητρώα Αρρένων.βΤα ανωτέρω ισχύουν και για τους Έλληνες εκλογείς, κατοίκους των χωρών μελών της Ε.Ε., οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις χώρες αυτές την 25η Μαΐου 2019. Συνεπώς οι εκλογείς αυτοί μπορούν να εφοδιαστούν με το ανωτέρω πιστοποιητικό μέχρι και την ημέρα διενέργειας των εκλογών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. (25.5.2019), προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments