Διεθνή

Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «είμαι Κύπριος»

Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «είμαι Κύπριος»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, έδειξε την στήριξή του στην Λευκωσία.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», δείχνοντας με την δήλωσή του αυτή, την στήριξή του στην Λευκωσία, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιχειρούμενη από την Άγκυρα δημιουργία τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Αλληλεγγύη στην Κύπρο αλλά και καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους

Σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας προχώρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι.  Εξάλλου, προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.  «Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

  • Χριστοδουλίδης: Ερχονται τα πρώτα εντάλματα σύλληψης

Επίσης στα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέρθηκε το πρωί με δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οπως είπε, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε πως «πολύ σύντομα θα εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης» σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης». Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης». Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments