Πολιτική

Παυλόπουλος: «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο»

Παυλόπουλος: «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τονίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούν και να επιβάλλουν την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους, κατά την συνάντησή του με αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «Δεν είμαστε μόνοι μας γιατί την ίδια άποψη έχει παραδείγματος χάρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διατυπώθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την κυρία Μογκερίνι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον κ. Ταγιάνι. Το ίδιο έπραξε και το State Department σε μία κατηγορηματική, στην κυριολεξία, δήλωση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Επίσης, σε ανάλογη δήλωση έχει προβεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ».

Παυλόπουλος: Επιζητούμε την φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, δεν κάνουν υποχωρήσεις

Επίσης, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως επιζητά την φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία και έχει ευνοήσει την Ευρωπαϊκής της προοπτική. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν σαφής προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται και υπογράμμισε ότι «ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις».

Όταν αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις αυτές, έκανε λόγο για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου χωρίς καμία έκπτωση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται το Δίκαιο της Θάλασσας, η Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay.

Η Τουρκία δε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο αυτό, διότι δήθεν δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη. Σας το λέγω, το έχω πει πολλές φορές – γίνομαι κουραστικός αλλά πρέπει κανείς να είναι σαφής – το τονίζω ότι ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay αυτή δεσμεύει όλους.

Γιατί, επειδή έχουν προσχωρήσει σ’ αυτή την Συνθήκη πάρα πολλά Κράτη, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει αυτό που λέμε στην νομική γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι δεσμεύουν όλους. ‘Αρα, δεσμεύεται και η Τουρκία».

Να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας η Τουρκία

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τουρκία «Θα πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία υποχώρηση προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, επισήμανε ότι «αν αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, δημιουργούμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα».

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της αντιπροσωπείας της American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) για τη στήριξη τους και τόνισε ότι κάθε φορά που τους συναντάει γεμίζει αισιοδοξία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments