Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή
Απόψε ολοκληρώνεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αυτή την ώρα στο βήμα είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο βήμα της Βουλής για την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το γραφείο του πρωθυπουργού εξαπέλυσε επίθεση στον Πρόεδρο και στελέχη της ΝΔ αναφορικά με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη στην Βουλή για τον πατέρα του κ. Τσίπρα και τις αιχμές για σχέσεις του με την χούντα.

“Δύο μέρες μετά την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη να επιτεθεί στη Βουλή στον θανόντα πατέρα του Πρωθυπουργού, αναπαράγοντας τα fake news φασιστοφυλλάδων, στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Κεφαλογιάννης, συνεχίζουν να αναπαράγουν τα χουντικής κοπής ψεύδη. Ο τελευταίος έφθασε μέχρι και στο σημείο να παρουσιάζει φωτογραφίες εποχής με άσχετους ανθρώπους δίπλα στους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για τον πατέρα του Πρωθυπουργού” ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο σχεδόν απεγνωσμένα και με κάθε τρόπο να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που ανακοινώσαμε προχθές. Να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα. Και το κάνατε αυτό χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι: Ποτέ δεν έχω προβεί σε κριτική σε βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση όμως ότι εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Εσείς βαδίζετε με μία σκιά πάνω από το κεφάλι σας, αυτή του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα για ό,τι έκανε η οικογένειά μου. Εσείς όμως, με τον τρόπο που κινείστε, δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε, αλλά δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση σε όλα αυτά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση τις θέσεις και τις απόψεις μας.

Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχτεί πολύ σύντομα και για άλλη μια φορά ότι είναι μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι αντίστοιχη του δημοψηφίσματος, που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες; Ζείτε εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ότι είναι φωτοβολίδα και θα σβήσει. Ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Κάποιοι προφανώς σας συμβουλεύουν έτσι και σας συμβουλεύουν λάθος. Και βεβαίως υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών.

Έχετε κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος. Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα. Αλλά το κάνετε αυτό για δύο λόγους.  Ο πρώτος αφορά την απόλυτη παραδοχή τη δική σας και των συμβούλων σας για την οικονομία. Ο δεύτερος είναι γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα ρεφάρετε στο ηθικό έλλειμμα. Όπως παλιότερα έλεγε ο Πάγκαλος μαζί τα φάγαμε, εσείς τώρα θέλετε να πείτε ότι “όλοι το ίδιο είμαστε”. Αλλά δεν έχετε καταλάβει ότι η ουσία δεν και πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφορα τις ελίτ.

Κύριε Μητσοτάκη, πολιτικό είναι το πρόβλημά σας, όχι τα υπόλοιπα. Εν πάση περιπτώσει εγώ δε θα σας ακολουθήσω αλλά είμαι βέβαιος ότι ακριβώς επειδή δε κατανοείτε πιο είναι το πρόβλημά σας έχετε επιλέξει να πάτε στις εκλογές με μια καμπάνια, καρμπόν από κόμματα και υποψηφίους της ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε κι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε αντιπαρατεθεί πολιτικά. Τα είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης.

Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που εσείς τον φέρατε. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε λέγοντας: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Εχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. Εχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσετε» επισήμανε. «Στοχεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λαίκά στρώματα με παραδοξολογία και κουτσομπολιό. Αναδεικνύοντας την αγαπημένη ατζέντα για τάξη και ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε για τον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας έπαιρνε άδειες ο Χρ. Ξηρός και κάποια στιγμή δεν γύρισε πίσω, ποιος ήταν κυβέρνηση; Εσείς ως υπουργός δεν είπατε τίποτα. Ούτε μιλούσατε ούτε αντιδρούσατε όταν έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν. Ουτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερα από φυλακές. Επι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν αυτά. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

Την περασμένη Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων, με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, όπως: Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%, Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%. Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Προχωρούμε σε αυτήν την ελάφρυνση χωρίς αντάλλαγμα απολύσεις και περικοπές. Είναι προτεραιότητα μας ο τομέας των συντάξεων. Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των μνημονίων. Να λοιπόν που διαφέρουμε και διαφωνούμε. Εσείς κύριε Μητσοτάκη, κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές. Για αυτό και είπατε, σε συνέντευξή σας, ότι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δε σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε. Αυτό πιστεύετε, ότι είναι λαϊκισμός, πελατειακή παροχή και ότι είναι ανέφικτο. Τώρα τι θα κάνετε; Θα έρθετε να την ψηφίσετε;

Ή μήπως το πρόβλημα σας τελικά είναι ότι είναι μισή η 13η σύνταξη; Γιατί μέχρι χθες ήταν λαϊκισμός παροχή πελατειακού κράτους. Τώρα προβληματίζεστε που είναι μισή; Δηλαδή που είναι μισός ο λαϊκισμός και δεν είναι ολόκληρος; Δε κρατάτε και τα προσχήματα… Εάν θεωρείτε ότι είναι παροχολογία, πηγαίνετε μία βόλτα τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία.

Μου είπατε κ. Μητσοτάκη προχθές, ότι η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002. Όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δυο πυλώνες λόγω μειωμένου εισοδήματος.

Η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει. Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των  ανθρώπων αυτής της χώρας. Εμείς στηρίξαμε τους πλέον αδύναμους, αυτούς που έμειναν απροστάτευτοι στο έλεος της κρίσης. Αυξήσαμε από 780 εκατομμύρια, στα 3 δισ. για την Πρόνοια. Με τις πολιτικές για το παιδί, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για πάνω από 700.000 συμπολίτες μας, τα προγράμματα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το επίδομα ενοικίου που αφορά όπως είπα πάνω από 240.000.

Ο κος Μητσοτάκης αυτές τις τρεις μέρες προσπάθησε να δραπετεύσει από την πολιτική για να επιδοθεί στην παραπολιτική. Θέλησε να δηλητηριάσει το κλίμα το μόνο όμως που κατάφερε ήταν να δηλητηριάσει τον εαυτό του. Η πολιτική συζήτηση και η πολιτική ζωή μπορεί να πληγώθηκαν από τις επιλογές του αλλά τα διλήμματα ξέρετε είναι ξεροκέφαλα. Επιμένουν και είναι εδώ όσο και αν θέλει ο κος Μητσοτάκης να τα αποφύγει. Και έκανα  την επιλογή να ζητήσω από την Βουλή για άλλη μια φορά σε λιγότερους από 4 μήνες να απαντήσει σε αυτά τα διλήμματα. Να απαντήσει αν θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή αν θέλει να επιστρέψουμε στο πιο σκοτεινό μνημονιακό παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments