Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

ΚΙΝΑΛ: Κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ που έχει πάνω του τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Ο χαρακτηριστικός πράσινος ήλιος, που έχει σημαδέψει τη νεότερη ιστορία της χώρας και κυριάρχησε στη Μεταπολίτευση, βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και ο πράσινος ήλιος θα βρίσκεται ως σήμα στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής», είχε δηλώσει πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά.

«Τα οράματα του Ανδρέα είναι ακόμη ζωντανά. Όλος ο κόσμος, που είναι, εδώ, τον έχει ζήσει από κοντά», είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου. Στη δημοσιότητα δόθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και σε αυτό σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο πράσινος ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο είχε συμβεί και με την Ελιά στην προηγούμενες Ευρωεκλογές και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εθνικές εκλογές.

Ο Πράσινος Ήλιος

Αν και το πρώτο σήμα του ΠΑΣΟΚ, όπως κατοχυρώθηκε το 1974 στον Άρειο Πάγο ήταν ασπρόμαυρο, αμέσως κυριάρχησε το πράσινο χρώμα. Την κατοχύρωση του σήματος με τις εννέα κυματιστές ακτίνες έκαναν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Κώστας Γείτονας και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με την εξής περιγραφή. «Σύμπλεγμα κυκλικό, περιβαλλόμενον υπό του τίτλου του κόμματος, εντός δε του κύκλου αποτύπωμα ανατέλλοντος ηλίου».

Η πρώτη συζήτηση για αλλαγή εμβλήματος έγινε 27 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 2001, στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», εμπνευστής ήταν ο τότε γραμματέας του Κινήματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο πρότεινε και αλλαγή ονόματος. Η σκέψη του αφορούσε ένα «Δ», το οποίο θα συμβόλιζε τη «Δημοκρατία» και από αυτό θα έβγαινε η κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Η πρόταση, όμως, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το σήμα παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι τη δεκαετία του 2000, οπότε και άρχισαν οι πειραματισμοί υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, που αποφάσισε να κάνει πράξη τις προτάσεις Χρυσοχοΐδη – έστω και κατά το ήμισυ. Χωρίς να απαλείψει τον όρο «ΠΑΣΟΚ», στις ομιλίες του έκανε λόγο διαρκώς για τη «Δημοκρατική Παράταξη», εξαιτίας και της αμφίπλευρης διεύρυνσης που «χώρεσε» τότε στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, τον Στέφανο Μάνο, τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σύμβολο, ο Παπανδρέου υιοθέτησε τότε τους «πολύχρωμους ήλιους».

Μια σειρά, δηλαδή, από καρικατούρες του παραδοσιακού ήλιου του ΠΑΣΟΚ, με διάφορα χρώματα, τα οποία συμβόλιζαν ακριβώς αυτή τη διεύρυνση και το άνοιγμα στην κοινωνία – το οποίο, ωστόσο, δεν αγκάλιασε το εκλογικό κοινό. Μία παραλλαγή των «πολύχρωμων ήλιων», με έξι ακτίνες, χρησιμοποιήθηκε και στις ευρωεκλογές του 2004, τις οποίες πάντως ουδείς θέλει να θυμάται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα που υπέστη.

Το 2014 ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζει την Ελιά για την κάθοδο του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2015 η «Δημοκρατική Παράταξη», λόγω των ανοιγμάτων που πραγματοποίησε στις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου η Χαριλάου Τρικούπη και κατέληξε στο δικό της σύμβολο: πέντε κεφαλές που ατενίζουν, υποτίθεται, το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments