Αυτοδιοίκηση

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζουμε στα ψηφοδέλτια
Οι δημοτικές εκλογές 2019 πλησιάζουν και οι υποψήφιοι βρίσκονται στον "πυρετό" του σταυρού.

Οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές 2019 θα στηθούν σε λίγες μέρες και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι δίνουν την μάχη για τη νίκη. Λόγω της απλής αναλογικής που ισχύει φέτος δεν θα υπάρξει το μπόνους των εδρών, επομένως δυσκολεύουν τα πράγματα για την εκλογή τους. Οι ενημερώσεις για τις δημοτικές εκλογές είναι πολλές, ωστόσο οι πολίτες δεν γνωρίζουν πόσους σταυρούς έχουν δικαίωμα να βάλουν στα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, στον υποψήφιο Δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Ι) Σε Δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράτε υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

ΙΙ) Σε Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:

1) Α. σε έναν Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική,

Β. σε έναv ή δύο ή τρεις Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες

2) σε έναν Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο οποιασδήποτε άλλης εκλογικής περιφέρειας του οικείου Δήμου.

Με άλλα λόγια, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό σε Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Κοινοτικές Εκλογές

Ι) Στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: Για την εκλογή Συμβουλίων Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο Υποψήφιων Συμβούλων Κοινότητας. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να αμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

ΙΙ) Στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: Για την εκλογή Προέδρου Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός Υποψήφιου Προέδρου.

Προσοχή: Ψηφοδέλτιο το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός σταυρούς, θεωρείται άκυρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης