Ελλάδα

Εκλογές 2019: Οδηγός από το Υπουργείο Εσωτερικών ενόψει κάλπης

Εκλογές 2019: Οδηγός από το Υπουργείο Εσωτερικών ενόψει κάλπης
Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες, καθώς και διευκρινίσεις προς όλους τους πολίτες για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Λύσεις και απαντήσεις σε όλους τους τις απορίες για τις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαΐου μπορούν να βρουν οι πολίτες στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκλογείς µπορούν να µάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας www.ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις», καθώς και καλώντας στον αριθµό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09.00 έως 17.00.

Εκλογές 2019: Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει και μερικές πρόσθετες οδηγίες

Τι κάνω αν δεν βρίσκω το όνοµά µου στους εκλογικούς καταλόγους; Αν δεν βρείτε το όνοµά σας στους εκλογικούς καταλόγους, απευθυνθείτε στον δήµο που είστε εγγεγραµµένοι.

Βρήκα το όνοµά µου σε άλλο δήµο από αυτόν στον οποίο είµαι δηµότης. Τι κάνω; Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαµβάνουν τις µεταβολές µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχοµένως υποβάλατε αίτηµα για µεταδηµότευση µετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ανακάλυψα ότι είµαι διπλοεγγεγραµµένος. Τι κάνω; Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στον δήµο της νόµιµης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας µε τους οικείους δήµους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραµµένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Είµαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκοµαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί; Για τις ευρωεκλογές µπορείτε να ψηφίσετε στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση µέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων ΕΕ. Ειδικά για τους Ελληνες που διαµένουν στο Ηνωµένο Βασίλειο, η αντίστοιχη ηµεροµηνία για την υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019. Οι Έλληνες πολίτες που διαµένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ηµέρα της ψηφοφορίας και επιθυµούν να ψηφίσουν στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές, µπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα µόνο στην Ελλάδα.

Εκλογές 2019: Ερωτήσεις και απαντήσεις προς τους πολίτες

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑµεΑ; Οι ψηφοφόροι µε αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνοµική µου ταυτότητα; Μπορείτε να ψηφίσετε µε την αστυνοµική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατοµικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων που έχουν εκδοθεί από τις αρµόδιες ελληνικές αρχές. Η «κοµµένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. µεταβολή επωνύµου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκοµίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώµατα ασφαλείας χρησιµοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να προσκοµίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι κάνω αν τα στοιχεία µου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς µου; Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, µπορεί να απαιτηθεί να προµηθευτείτε, από τον δήµο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε µε αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγµής.

Είµαι ετεροδηµότης. Ψηφίζω; Οι ετεροδηµότες εκλογείς στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωµα αποκλειστικά και µόνο στην περιφέρεια του δήµου που είναι δηµότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδηµότες ψηφίζουν αποκλειστικά και µόνο στον τόπο διαµονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του δήµου που είναι εγγεγραµµένοι. Σηµειώνεται ότι ψηφίζουν µαζί µε τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τµήµατα ετεροδηµοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την επικράτεια 112.504 ετεροδηµότες

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments